НОВИНИ

В Україні існування малих господарств на межі ліквідації

22.02.2023 11:19
isnuvannya-malih-gospodarstv-pid-velikim-pitannyam

Війна вносить корективи в усі сфери життя, й аграрний бізнес підлаштовується до цих умов, але зараз дійсно не вистачає працівників у даній галузі. Про це в ефірі телемарафону розповів президент асоціації фермерів та приватних землевласників України Віктор Гончаренко, пише agronews.ua.

Нас турбує, кого сьогодні садити за кермо трактора чи на комбайн. У дрібних господарствах багато військовозобов’язаних. Це вже для великих господарств більше привілеїв. Тому постає питання, чи взагалі існуватимуть дрібні господарства, як вони впораються з нестачею кадрів. Переорієнтувати жінок, посадити їх за сучасну техніку — складно. Ми не готували їх, каже Віктор Гончаренко

Він також спрогнозував, що 2023 рік для аграріїв буде складнішим, ніж 2022-й.

«Гроші, які були у господарників із попередніх років, вичерпалися. Техніка, яку закуповували раніше, стає непридатною, виходить з ладу, старіє, оновлення машинно-тракторного парку здебільшого не проводили. Є також проблеми з постачанням запасних частин, які здорожчали у 3-5 разів, та мінеральних добрив — більше ніж у 3 рази. Практично затрати виросли в рази, а виторг від реалізації продукції на 40-50% знизився. Подорожчала й логістика. А всі витрати здебільшого лягають на плечі фермерів», — зазначає Гончаренко.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: