НОВИНИ

В Україні експорт свинини у березні перевищив імпорт

15.04.2024 17:14
11

У березні обсяги експортних поставок свинини перевищили імпортні надходження вдвічі. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» із посиланням на дані митної статистики, пише agronews.ua.

Обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) у березні склали 80 т, а середня митна вартість завезеного кілограма — 3,4 дол. США (на 1 дол. США/кг дорожче ніж місяцем раніше). Сукупні надходження імпортної свинини за перший квартал становлять 665 т, що у 4,75 рази менше ніж у січні–березні 2023-го. 

«Уповільнення імпортної активності у першому кварталі пов’язано як із економічними передумовами, так і логістичними. Так, і в ЄС ціни на свинину в першому кварталі 2024-го були нижчими, ніж роком раніше. Проте в країнах Співдружності це відхилення не перевищило 3,8%, то українська свинина у закупівлі понизилася в ціні істотніше — на 12,6%. При цьому розбіжність між вітчизняними та європейськими котируваннями перевищує 15%. Крім того, не сприяють імпортній активності й логістичні бар’єри, пов’язані як з фізичним блокуванням пунктів перетину, так і з істотним здороженням транспортних витрат у зв’язку з цим», — коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».

Натомість галузеві аналітики констатують двократне перевищення зовнішніх поставок свинини над надходженнями відповідної м’ясної сировини.

«Протягом березня за межі країни вивезли 166 т свинини проти 80 т завезеної. Загалом за період з початку року за межі країни спрямували майже 500 т свинини, що принесло 1,27 млн дол. США валютної виручки. Основним каналом збуту наразі залишається ОАЕ, втім були й „точкові” відвантаження до Південної Кореї, Бахрейну, Малайзії», — додають у галузевому об’єднанні.



Перегляди: 48
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: