НОВИНИ

В Україні активно ростуть ціни на бичків та корів

01.03.2023 11:22
1-14fgh

У лютому 2023 року на внутрішньому ринку України спостерігається активне зростання цін на живець ВРХ. За даними лютневого моніторингу УКАБ, з нового року закупівельні ціни на бичків більше 400 кг зросли на 8%,  а на корову – на 10% і становлять залежно від регіону 58,00-62,00 грн/кг з ПДВ та 49,00-54,00 грн/кг з ПДВ, відповідно. Тенденція до зростання вартості почала спостерігатися на другому тижні поточного місяця і за прогнозами продовжиться до кінця лютого.  Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

Це є друга хвиля зміцнення цін з початку повномасштабної війни, коли весною 2022 року закупівельні ціни на живець ВРХ дуже просіли, майже на 30-40% (залежно від регіону) і протримались низькими до серпня. Оскільки виробництво яловичини переважно експортно орієнтована галузь, то блокування портів стало сильним ударом для ринку. 

Перший ріст цін спостерігався на початку осені минулого року, оскільки вже були налагоджені довоєнні об’єми експортних поставок, що спровокувало поступове збільшення попиту і активізації ринку. Крім цього, на вартість продукції впливають й макрофінансові показники (рівень інфляції). Наразі ціни також зростають, що спричинено наступними факторами:

1) Активізація експорту. За січень місяць було експортовано 1,11 тис. тонн, що на 1% менше, ніж торік. Експорт яловичини в січні має довоєнні об’єми поставок і поступово нарощується в лютому. Також активізувався експорт живої худоби, що впливає на виробництво яловичини також.

2) Притримання тварин в господарствах перед посівною. В деяких регіонах фіксується ситуація, коли виробники спеціально не відправляють на забій тварин, а чекають весняної посівної, щоб відразу перекрити витрати. 

3) Поступове скорочення поголів’я. Скорочення поголів’я тварин першочергово спричинено військовими діями на території України. Також непроста макроекономічна ситуація в агросекторі позначилася й на роботі підприємств та домогосподарств, де тварин все частіше відправляють на реалізацію через фінансову неспроможність її утримувати. За 2022 рік у господарств всіх категорій, поголів’я ВРХ скоротилося на 12,6% та становить 2312,1 тис. голів. В сільськогосподарських підприємствах поголів’я скоротилося на 7,2%, а у господарствах населення на 15,8%. 



Перегляди: 61
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: