НОВИНИ

В Україні 40% зернових та до 30% олійних збувалися нелегально

13.01.2023 16:10
urojay-27688

Згідно з оцінками Міністерства економіки, близько 27% від офіційної валової доданої вартості агросектору перебувало в тіні у 2021 році. Крім того, експерти стверджують, що до початку війни, 40% зернових та 10-30% олійних збувалися неофіційно. Про це ідеться у дослідженні  Центру економічного відновлення, пише agronews.ua.

Зазначається, що наразі ж, оцінити масштаб переходу малих фермерів у тінь внаслідок війни доволі складно. Проте, на думку експертів, аби експортувати продукцію, майже половина збуту в сільському господарстві відбувається у готівковій формі.

Серед головних причин, перш за все, виокремлюють неповернення ПДВ та високу вартість кредитування (близько 24%). 

У дослідженні ідеться, що малі фермери (до 200 га), кількість яких становить майже 70% від загальної кількості зернових підприємств, стикалися з проблемами фінансування, оподаткування, оренди тощо і до початку війни. Зазначається, що це змушувало малих виробників частково або повністю переходити в тіньову економіку.

Додається, що з початком повномасштабного вторгнення в Україну, малі фермери гостро відчули вплив проблем логістики, подорожчання засобів виробництва, неповерення ПДВ та курсової різниці, що змусило перейти в тінь певну частку малих виробників з метою збереження маржинальності.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: