НОВИНИ

В Україні 160 тисяч домогосподарств отримають компенсацію за пошкоджене майно

05.05.2023 15:15
0-02-05-da9a2b1593ff6040f1d7a382ceb713de6dc7f0c1d49a7d292b184866f10a4469_d08b5e3f322a2b0d-1170x650

Всеукраїнська асоціація громад долучилась до організації онлайн-наради щодо заходів впровадження Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України». 

Нарада пройшла під головуванням Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова,  за участі заступника Голови Офіс Президента України  Олексія Кулеби. Модерував захід виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.

Захід об’єднав близько 1000 учасників, серед яких представники обласних військових адміністрацій та представники ОМС.

За оцінками Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, компенсації за пошкоджене майно очікують 160 тисяч домогосподарств.

Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубраков розповів, що наразі відбувається   тестування програми у «Дії» щодо відшкодування за пошкоджене під час війни майно «єВідновлення». За його інформацією, планується, що сервіс запрацює з 10 травня.

Політика компенсації за пошкоджене та знищене майно буде здійснюватись за такими напрямами: поточний ремонт, капітальний ремонт, придбання, або будівництво нового ( у випадку повного знищення).

«Механізм отримання допомоги «єВідновлення стосуватиметься власників приватних, квартир, житлових будинків, будинків, які були пошкоджені через бойові дії, які знаходяться на звільненій території», -додав  Олександр Кубраков. 

Отримані кошти можна буде витратити на будівельні матеріали, придбання вікон, дверей, покрівлі або оплату послуг підрядника

Олександр Кубраков також зауважив, що зараз команда працює над розробкою додаткового механізму компенсації власникам житла, які вже зробили ремонт своїми силами. 

Щоб претендувати на відшкодування, перш за все потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія», а також через ЦНАП або нотаріуса.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків-партнрів програми. 

Після цього треба подати заяву на компенсацію в «Дії». Упродовж 30 календарних днів її має опрацювати спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування.

Комісія має розглянути заяву, провести обстеження пошкодженого майна, внести дані про нього у Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначити вартість його відновлення. 

Голова Офісу Президента України  Олексій Кулеба звернувся до керівників обласних військових адміністрацій та керівників територіальних громад щодо напрацювання механізму опрацювання заявок з урахуваннм соціальної чутливості людей, які будуть до них звертатись.

Протягом наради учасники мали змогу  поставити питання фахівцям Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Детальні роз’ясненн  щодо порядку здійснення компенсації, повноважень Комісій, механізму компенсації, про інструменти технічної підтримки користувачів РПЗМ надала заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська та заступниця Міністра інфраструктури Олександра Азархіна.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: