НОВИНИ

В Україні знизилися обсяги експорту меду

26.08.2020 12:02
look.com_.ua-123217-696x522

В Україні активно збирають мед соняшнику, який є основним сезонним медоносом. На півдні і частково в центрі України вже відкачують солодкість, заявив пасічник та співвласник ТМ «Знатний Мед», Валерія Курейко. Про це повідомляє Kurkul, пише agronews.ua.

За інформацією Державної митної служби, в липні 2020 року українські бджолярі відправили на зовнішні ринки меду натурального на $ 5,7 млн у грошовому вираженні.

Це менше торішнього показника на 6,5% ($ 6,05 млн). Проте виручка з продажу на експорт зросла: за 7 місяців вона додала 9,6%, до $ 57,7 млн. Проти $ 52,7 млн. В січні-липні роком раніше. Особливо активними продажу були в березні ($ 11,2 млн) і квітні ($ 12,1 млн).

В ЄС в звітному періоді ми відправили на $ 46,3 млн (+ 3,5% до минулорічного показника). Активно купують у нас країни Азії, вони збільшили закупівлі нашої солодощі на 30%, до $ 3,2 млн, ще більший інтерес до українського меду проявили країни Америки, збільшивши імпорт нашого продукту на 56%, або до $ 7,7 млн. В грошовому вираженні.

Африканські країни навпаки, стали купувати менше, знизивши імпорт до $ 154,7 тис (-4%).

«У цьому році частка соняшникового меду в загальному обсязі врожаю буде більше, ніж зазвичай. У минулому році мед соняшнику склав 48% від загального обсягу, а це понад 31 тис. тонн, в цьому році його частка буде більше 50%, через недобір весняних і літніх видів меду », – пояснює Курейко.

Саме зараз більшість пасічників зможуть наростити обсяг продукції, щоб компенсувати відсутність травневого, акації та інших видів меду, які не вдалося зібрати через несприятливі погодні умови.

«Для збору нектару з соняшнику погода встановилася переважно сприятлива – температура повітря вище 25 ° C і відносна вологість повітря більше 40%: при таких умовах соняшник добре виділяє нектар і привертає бджіл», – розповів експерт.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: