НОВИНИ

В Україні запровадили трипільну ґрунтозберігаючу сівозміну з озимим горохом

15.09.2020 07:32
pea

Компанія HarvEast відводить значні посівні площі під озимий горох, оскільки має вагомі аргументи на користь цієї культури, яка до того ж допомогає зберігати родючисть ґрунтів у трипільних сівозмінах. Про це журналу The Ukrainian Farmer розповів директор по рослинництву компанії HarvEast Євген Казі, пише agronews.ua.

«Ми підбирали третю культуру в сівозміну на свої поля, розташовані в Донецькій області. Адже сівозміну «соняшник – пшениця – соняшник – пеніціл» дає велике навантаження на грунт, так як в тій зоні ми вирощуємо соняшник в основному за технологією Евролайтінг », – розповів він.

Препарати, що застосовуються при цьому технології, добре діють проти бур’янів, але мають тривалий період розкладання. Тому, посіяна після соняшнику озима пшениця відстає в розвитку. Якщо ротація відбувається через рік і «промивний» режим занадто короткий, то можна взагалі втратити посіви пшениці.

Зате озимий горох абсолютно нормально реагує на ці речовини. Розмістивши його після соняшнику і перед озимою пшеницею, компанія отримала науково обґрунтовану трехполевой сівозміну і збагачує грунт азотом.

«Другий важливий аргумент – озимий горох максимально« ловить »вологу в ґрунті, формує урожай в травні, коли температура не досягла свого піку, на відміну від ярого гороху, який в умовах Степу вигорає. Експерименти HarvEast протягом декількох років показали, що врожайність озимого гороху в три рази вище в порівнянні з його затятим родичем », – додав фахівець компанії.

Ще однією перевагою гороху є скорочення залежності від добрив. Ця рослина фіксує атмосферний азот з повітря, перетворює його в мікоризи: близько 60% органічного азоту споживає сама рослина, а 40% залишається в грунті для подальшої культури.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: