ВАЖЛИВО

В Україні за 20 років втрати гумусу становлять понад 450 млрд грн

02.09.2020 16:02
https://agronews.ua/

За даними Інституту охорони ґрунтів України 20-річні втрати гумусу в грошовому еквівалентні становлять понад 450 млрд грн. Наразі в Україні потужно розширюється деградація земель внаслідок їх високоінтенсивного використання, а це — засолені, солонуваті, кам’янисті, ерозійні процеси внаслідок найбільшої у світі розорюваності, вирубки лісів, знищення посадок,безконтрольного використання водних ресурсів. Про це повідомив Михайло Апостол на своїй  Facebook сторінці, пише agronews.ua.

“Це вже навіть не злочин перед майбутнім поколінням. Це — геноцид. Відновити нульовий рівень деградації земель нам уже не вдасться. Адже сантиметр родючого ґрунту (гумусу) в природних умовах відтворюється 300−400 років”, – наголосив Апостол.

Також він додав, що основне завдання, яке повинно сьогодні стояти перед владою і суспільством — не допустити погіршення стану родючості землі, головного фактору, який визначає цінність земель є його родючість.

“А ми робимо все, щоб наші чорноземи деградували, підкислювалися, засолювалися, проходили ерозійні процеси; зменшувалась кількість гумусу та корисних мікроорганізмів, які його формують; відбувалися пилові бурі; відчувався постійний дефіцит вологи”, – підкреслив він.

Михайло Апостол зазначив, що все це приводить до опустелення та, на жаль, наближення аграрної, продовольчої, економічної кризи. З таким варварським ставленням до своєї землі, водних ресурсів, екології – Олешківська пустеля огорне південь, а потім і більшу частину країни.

” Так, з вересня по травень, на жаль, даних по вересень не маю, в Україні випало 70% опадів від норми: 153 мм при нормі 211 мм. Міліметр — це літр води на квадратний метр. Територія України — 60,4 млн га. Недостача — 58 мм, або 35 трильйонів літрів води, що більше за 10 київських водосховищ”, – прокоментував він.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: