АНАЛІТИКА

В Україні за 2 роки різко скоротилася площа посівів гороху

05.08.2020 14:32
gorokh-bolero-05-kg-semyan-66117955633210

В Україні протягом останніх двох сезонів спостерігається досить різке скорочення посівів гороху, обумовлене зниженням попиту і цін, що, відповідно, формує знижувальний тренд і в обсягах експортних поставок. За даними ІА «АПК-Інформ», за три сезони експорт українського гороху скоротився більш ніж в 2 рази – з 872 тис. тонн в 2017/18 МР до ​​424 тис. тонн за підсумками сезону, що завершився. Про це повідомляє agronews.ua.

При цьому, аналітики агентства відзначають істотні зміни в географії поставок. Фокус збуту гороху з України змістився з Індії на країни ЄС, зокрема на Іспанію та Італію.

Так, якщо в 2017/18 МР на частку поставок в Індію припало близько 43%, то в 2019/20 МР цей показник становив близько 13%. При цьому, така ж частина експортних партій за підсумками сезону була відправлена ​​до Італії і близько 19% – в Іспанію.

Одним з найбільш стабільних покупців залишається Туреччина, серед ключових покупців також можна виділити Пакистан.

Що стосується конкуренції на основних ринках збуту, то вона формується переважно в поставках українського і російського гороху. Виняток становить Індія, де домінує канадський горох.

Серед інших країн, згідно з даними International Trade Center, за підсумками 2019 р тільки в Іспанії домінують поставки з України. На ринках Італії, Туреччини і Пакистану основна частка імпорту припадає на російський горох.

Нагадаємо, українські яблука вже вдвічі дорожчі за банани.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: