НОВИНИ

В Україні виноробство потребує підтримки з боку держави

26.02.2021 15:28
p7059-1

ГС «Асоціація крафтових виноробів Причорномор’я» направила звернення Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорю Петрашко з проханням допрацювати Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про виноград та виноградне вино». Про це повідомляє Агро-Юг, пише agronews.ua.

В асоціації нагадали, що 15 лютого був опублікований проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про виноград та виноградне вино».

На думку виноробів, цей проект не спрямовано на розвиток галузі, яка занепадає швидкими темпами, а передбачає високу зарегульованість в інтересах великих виробників та споживачів імпортної сировини (виноматеріалів, сусла, в тому числі концентрованого, спиртів і тд).

«В той час, коли світовий та європейський досвід засвідчує, що виноградарство та виноробство ґрунтується, в першу чергу, на невеликих та сімейних виноробнях, прив’язаних до місцевої сировинної бази – виноградників. В проекті повністю виключені поняття малих виробників виноробної продукції (малого погребу) натомість, більша частина проекту заповнена захистом географічних зазначень та суворими санкціями, та додатковою бюрократією для виноробів та виноградарів», – йдеться у зверненні.

Штрафи та санкції, які пропонуються – економічно не відповідають тим порушенням та вводять додаткові корупційні ризики. Наприклад, за неподання декларацій виробника розцінюють як суворого порушника, його продукцію – фальсифікатом і без права захисту вилучають.

У асоціації запропонували змінити концепцію та філософію виноробних країн-сусідів Молдови та Грузії та запозичити їх досвід.

«Такий підхід у законодавстві цих країн дав поштовх для розвитку не тільки виноробства й виноградарства, але й туризму та інфраструктури. На сьогодні зайві перепони призводять до того, що українці інвестують будь-де, але не в Україні. Треба зазначити, що крім декларативних гасел про підтримку виноробної галузі, у проекті треба передбачити дієву підтримку, в першу чергу дерегуляційну та інфраструктурну – для виноробних регіонів», – резюмували в асоціації.

Нагадаємо, що українське вино визнане одним з кращих серед 8500 вин світу.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: