НОВИНИ

В Україні вперше за 10 років зросла прибутковість виробництва молока у червні

14.07.2020 13:11
pit-ili-ne-pit-polza-i-vred-moloka-1838-57129

Індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) в червні 2020 року не тільки продемонстрував стабільність, але й виріс на незначні 0,5%, повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у соцмережі Facebook. Про це пише agronews.ua.

“До речі, хоч і номінальне, але це перше зростання УМІ в червні за всю історію наших за ним спостережень з 2011 року, бо, як правило, червень –це не найкращий місяць для виробників. Минулого року, наприклад, УМІ знизився в червні на 4,4%”,- зауважив Андрій Ярмак.

Аналізуючи чинники, що вплинули на зростання УМІ в червні, економіст ФАО зазначив, що не зважаючи на зниження ціни на молокопродукти на 1,2%, воно було компенсоване здешевленням концентрованого раціону на 1,7%, переважно завдяки падінню цін на соняшниковий шрот.

“Отже, червень став першим місяцем року, коли УМІ не знижувався – до цього він падав кожного місяця 2020 року. Не зважаючи на це, сукупно перше півріччя було для професійних виробників молока не таким вже й поганим – прибутковість перевищувала минулорічну на 3,4% і була найвищою за останні шість років! Тільки в далекому 2014 році перше піврічня принесло виробникам більші прибутки”,- зазначив Андрій Ярмак.

При цьому він акцентував увагу на тому, що головною причиною збільшення прибутковості стала рекордно висока прибутковість в другій половині 2019 року.

Щодо подальших прогнозів на сезон, то за словами Андрія Ярмака, у липні, як правило, відмічається початок сезонного зростання УМІ.

“В цьому році теж чимало підстав для зростання – і на зовнішньому і на внутрішньому ринках”,- зазначив фахівець.

УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: