АНАЛІТИКА

В Україні ціни на кавуни досягли «дна» сезону-2020

03.09.2020 13:02
J2RRwYTCVw7AJJ2MWdLp.r695x430

За останній тиждень в Україні суттєво знизилися ціни на баштанні культури. Наразі “кавуново-динний” сезон у розпалі, тож можна очікувати, що поточний рівень цін досяг “дна”. Про це в огляді ринку баштанних культур повідомляє agronews.ua.

Власник фермерського господарства з смт. Новотроїцьке Херсонської області Олександр, повідомив agronews.ua, що наразі відпускні ціни на кавуни найнижчі за сезон, а подекуди, вже пішли в рост.

“Наразі йде масове збирання кавунів, партії ми відправляємо все більші, але на полі, відповідно, ягоди все менше. Тож нижчою гуртова ціна вже не буде, а сьогодні кавуни пішли вже навіть за трохи вищою ціною”, – розповів нашому информаційному агентству Олександр.

Що стосується врожаю, то за словами Олександра, в цілому він не нижче минулорічного.

Загалом, фермери Херсонщини в останні дні пропонували кавуни за гуртовою ціною (за умови вивозу з поля) – від 1,5 грн/кг. Але відсьогодні середня ціна вже підвищилася на 0,5-1 грн на кожному кілограмі.

Цьогоріч вага кавунів вітчизняного виробництва у середньому коливається у межах 4-10 кг. Також фермери найчастіше пропонують кавуни сортів: Талісман, Галактика, Продюсер, Кримсон світ, Чарівник, Арашан F1.

Що стосується гуртової ціни на ринках України, то за інформацією ринку “Шувар”, гуртова ціна на вітчизняні кавуни – 4,20 грн/кг – 5 грн/т. Вітчизняні дині вартують 10 грн/кг – 12 грн/кг. А імпортні дині взагалі продають за 18 грн/кг – 20 грн/кг.

У столичному регіоні на ціни на баштанні суттєво вплинуло прибуття баржі з херсонським товаром. Як відомо, 21 серпня 2020 року, вже традиційно до терміналу в Переяслав-Хмельницькому прибули 300 тонн херсонських кавунів, які затим було відправлено до Києва.

Тож у столичному регіоні ціни на баштанні – одні з найнижчих в Україні. Останні партії на початок вересня продають по 1,5 – 3 гривні за кілограм. Ціни на диню залишилися на минулорічному рівні – по 3,5 гривні за кілограм.

А от у західних регіонах, куди херсонські кавуни поки що масово не пливуть, ціни на них суттєво вищі.

Ще однією особливістю нинішнього сезону є те, що на гуртових ринках України в цьому році досить активно та широко пропонують продукцію з Узбекістану.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: