НОВИНИ

В Україні суттєво знизилася ціна на гречані крупи

17.08.2020 14:02
ede39c3cb2

Ціна на гречку в Україні минулого тижня знизилася на 7% – до 15,15 тис. грн за тонну, і подорожчання гречаної крупи найближчим часом не очікується. Про це повідомила пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» НААН України, пише agronews.ua.

За інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, у 2020 році гречкою засіяно 74 тис. га, на 10 тис. га більше, ніж у минулому році.

Через пару тижнів почнеться збирання її врожаю, і на ринок надійде гречка нового врожаю. Близько 500-600 тонн крупи гречаної має поставити на ринок АТ «Аграрний фонд» зі своїх запасів. Вже 3-7 серпня закупівельні ціни на гречку, за словами заступника директора ІАЕ Миколи Пугачова, знизилися на 7% – до 15,15 тис. грн за тонну. З огляду на це, фахівці Інституту аграрної економіки не прогнозують в наступні місяці значного підвищення цін на гречані крупи.

Н. Пугачов зазначив, що подорожчання гречаної крупи в Україні сталося через введення в березні 2020 р карантину, пов’язаного з епідемією COVID-19, що сприяло підвищенню попиту на продовольчі товари. Уже в квітні ц.р. середні споживчі ціни на крупи гречані виросли на 17,99%. У торговельній мережі крупа пропонувалася за ціною понад 30 грн / кг.

«Підвищення цін обумовлене також тим, що в 2019 році в Україні зібрали рекордно низький урожай гречки – 85 тис. Тонн. Це на 38% менше, ніж роком раніше. Головною причиною зменшення обсягів виробництва стало скорочення посівних площ майже вдвічі в порівнянні з попереднім сезоном», – додав учений.

Нагадаємо, на Полтавщині заснували найбільший в Україні органічний малинник.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: