НОВИНИ

В Україні спрощення агротехнологій викликає втрату вологи у ґрунті

29.10.2020 09:02
1-1

Вже тривалий час сільськогосподарські підприємства в Україні не проводять агрономічні заходи щодо збереження вологи. Як-от: боронування штригельними або ротаційними боронами після дощів, аби зберегти вологу у нижніх горизонтах. Про це повідомляє АгроПерспектива, пише agronews.ua.

Ця технологія базується на підході Овсинського, підтверджена досвідом Шикули М. К. та багатьма органічними фермами. Це відома практика, яка втратила популярність, оскільки потребує більшої кількості проходів техніки та не дає прямого економічного зиску, порівняно із іншими технологічними операціями.

Втім, накопичення вологи підтверджене різними науковими джерелами та нині на практиці результати можна виміряти різними датчиками вологи. Отож, наслідками цього року стало нераціональне використання вологи та утворення поверхневого шару, який не утримує вологу.

Цьогоріч відсутність опадів та початок повітряної посухи призвели до втрати вологи з ґрунту через інтенсивну транспірацію рослин. Унаслідок висихання ґрунту сформувалась кірка, зокрема на тих полях, де переважав більш глинистий ґрунт, пізніше утворилися тріщини, через які швидко втрачалась волога з ґрунту.

Утім, весняно-літня волога не була продуктивною через негативні наслідки посушливої зими. Так, за інформацією Інституту водних проблем і меліорації НААН за сильних злив волога не проникає в нижні ґрунтові горизонти. Т

ак трапилося і цього року, утворився верхній поверхневий шар завтовшки до 20 см, який поглинув воду, решта вологи або стекла, або випарувалась, – тобто була втрачена. А технологічне спрощення сприяло цьому процесу.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: