НОВИНИ

В Україні скасовано держмонополію на виробництво спирту

01.07.2020 10:32
https://agronews.ua/

1 липня запроваджується в дію Закон Президента України Володимира Зеленського, який передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту. При цьому Закон вступив в силу з 14 грудня 2019 року. Про це повідомляє UANews, пише agronews.ua.

Відповідно до закону, виробляти спирт етиловий (в тому числі в якості лікарського засобу), спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, зерновий дистилят, біоетанол можуть суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію.

При цьому в законі прописано, що до 1 січня 2024 року імпортують спирт етиловий, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий тільки державні підприємства (організації), спеціально уповноважені на це урядом.

З 1 липня 2021 року дозволили введення в експлуатацію і видачу дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

Особи, які придбали майно держпідприємства «Укрспирт», а також підприємства концерну «Укрспирт» або уклали договір в рамках державно-приватного партнерства щодо такого майна, повинні взяти на себе зобов’язання щодо збереження видів діяльності і не менше 70 відсотків штатних одиниць, задіяних в виробництві станом на 1 січня 2020 року, до 1 липня 2021 року.

Згідно з документом, до 1 січня 2024 року алкогольні напої для реалізації на території України будуть виробляти з використанням спирту етилового ректифікованого, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового, які мають статус українських товарів в відповідно до Митного кодексу України.

При цьому забороняється участь в приватизації, оренди держпідприємств – виробників спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового резидентів іноземної держави, визнаного державою-окупантом згідно із Законом України та/або визнаного державою-агресором по відношенню до України відповідно до законодавства, та осіб, які прямо або побічно контролюються резидентами такої іноземної держави або діють в їх інтересах.

Раніше Президент України Володимир Зеленський доручив почати приватизацію перших заводів Укрспирту до початку квітня 2020 року.

11 грудня 2019 року Зеленський підписав закон, який дозволить виробництво спирту приватними компаніями в Україні. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 3 грудня.

Надалі очікується, що приватні компанії в Україні зможуть займатися виробництвом спирту. Це має побороти тіньовий ринок у галузі та збільшити надходження до бюджету.

Водночас уряд розпочав фінансовий аудит Укрспирту, за підсумками якого виявили доходи, з яких державна компанія і заплатила дивіденди та податки.

Також Президент зареєстрував у парламенту законопроєкт про демонополізацію виробництва спирту. У разі його ухвалення, приватним компаніям дозволять виробляти спирт. В уряді підрахували, що через державну монополію на виробництво спирту Україна щороку втрачає близько 4,6 мільярда гривень через розвиток тіньового сектору. Цю держмонополію там запропонували скасувати.

В лютому Президент України Володимир Зеленський доручив уряду підготувати українські спиртові заводи до приватизації протягом найближчих двох місяців.

У жовтні 2019 Кабінет Міністрів звільнив з посади виконуючого обов’язки директора державного підприємства «Укрспирт» Юрія Лучечко і призначив замість нього Сергія Блескуна.

Міністерство економіки, торгівлі і сільського господарства планує передати ДП «Укрспирт» на приватизацію. Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону щодо роздержавлення спиртової галузі.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: