НОВИНИ

В Україні продовжують знижуватися ціни на кавуни

13.09.2020 09:21
45d0cc9ecabcf24f75b770f33e2fc204

Незважаючи на завершення сезону баштанних, за останній тиждень кавун в Україні подешевшав в середньому на 20% і, станом на 8 вересня, відвантажувався у ціновому діапазоні від 1,2 до 3 грн за кг. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА), пише agronews.ua.

«Основною причиною зниження цін на кавуни є сезонне збільшення пропозиції цих ягід на ринку. Наразі завершується збір кавунів пізніх сортів в основних регіонах виробництва – Херсонській та Миколаївській областях, і виробники повідомляють, що урожай саме пізніх сортів кавунів в цьому році майже не постраждав. Відповідно, сьогодні продукція на ринок поступає без перебоїв, а пропозиція місцевих кавунів на внутрішньому ринку – на досить високому рівні», – зазначили в асоціації.

В УПОА прогнозують, що під кінець сезону значних цінових стрибків у сегменті кавунів не буде. Більшість виробників переконані, що липнева ситуація, коли основну пропозицію на ринку становила імпортна продукція, в сегменті пізніх сортів не повториться.

«Нагадаємо, що через аномально холодний травень та проливні дощі в червні, виробники втратили частину врожаю ранніх сортів кавунів. За попередніми оцінками зниження виробництва ранніх сортів кавунів досягло 50%. Відповідно, через брак пропозиції, Україна в червні вимушена була імпортувати значні обсяги баштанних культур. За І півріччя 2020 року Україною було імпортовано 2,1 тис. тонн баштанних культур, загальною вартістю $1,97 млн. Для порівняння, роком раніше закордонні закупівлі кавунів та динь були втричі нижчими, як в натуральному, так і у вартісному вираженні», – зазначили в асоціації.

В УПОА наголошують, що попри досягнення мінімального цінового рівня за сезон, сьогодні кавуни в Україні реалізують у середньому на 65-70% дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. На початку вересня 2019 року ягоду відвантажували в діапазоні від 0,9 до 1,5 грн за кг.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: