НОВИНИ

В Україні отримав ліцензію на право поставок вина та алкоголю перший фермер-винороб

14.08.2020 19:02
wine-grape-5

Фермерське господарство «терруар» – перший приватний винороб в Закарпатській області, який отримав ліцензію на свою діяльність. Йдеться про терруар «Північний берег» і субтерруар «Мукачево». Про це повідомляє agroreview, пише agronews.ua.

Відзначається, що фактично процес ліцензування тривав майже 1,5 року – стартував він ще в січні 2019 року.

За словами голови Асоціації виноробів та виноградарів Закарпаття Олександра Ковача, ліцензія дозволяє легально поставляти свою продукцію готелям, ресторанам, кафе. З іншого боку, за його словами, ліцензія не дає користі для держави.

«Ліцензія не має ніякої користі для держави, її давно слід було б скасувати, адже цей документ не має ніякого відношення до контролю за якістю. Скажіть, молоко, ковбаса, хліб мають ліцензію? Можна ж контролювати якість і без ліцензії. А отримати її надзвичайно складно … Ця ліцензія коштує копійки, проте її отримання є дуже недешевим – за часом і фінансами. А вона абсолютно нікому не потрібна: ні державі, ні виноробам, ні споживачеві », – зазначає він.

Олександр Ковач вважає, що ліцензування – це обмеженням для малих виноробів.

«Це така вигадка великих виробників, щоб не допустити на ринок маленьких. Це нечесна гра в нинішніх умовах », – каже він.

Експерт зазначає, що ще 5 закарпатських приватних виноробів подали документи на ліцензію. Вони вже чекають від 2 до 5 місяців.

Олександр Ковач впевнений, що споживачеві потрібен вибір, а не документ.

«Потрібен вибір не з 50 « монстрів », а, скажімо, з 5000 приватних виробників. Тоді буде вироблятися якість », – вважає експерт, і висловлює надію, що скасують ще й акцизну марку і тоді «настане бум виноробства і споживач матиме вибір ».


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: