АНАЛІТИКА

В Україні оприлюднено стан посівів основних с/г культур по регіонам

08.05.2020 17:02
e2b191b749e2a6fcadc658283d40fef4

В Україні стан посівів озимини переважно добрий та задовільний. Триває посівна пізніх ярих культур. Детально про стан посівів повідомляє Укргідрометеоцентр, пише agronews.ua.

Озимина

В озимини (жито, ячмінь, пшениця) впродовж декади тривало утворення нижнього вузла соломини (початок росту стебла). Висота рослин на фазу «нижній вузол соломини» становила від 10 до 36 см, на 1 м² утворилося від 612 до 1000 стебел, на кращих посівах – 1100-1533 стебла.

Стан рослин задовільний та добрий, на окремих площах північних та східних областей – відмінний.

В Одеській області на більшій частині площ стан озимини був незадовільним, місцями відзначалася повна загибель рослин.

На багатьох площах південних, центральних, окремих районах північних, західних та східних областей спостерігалося пожовтіння та засихання листя, стебел озимини через посушливі умови, деякі площі уражено сільськогосподарськими хворобами та шкідниками.

Озимий ріпак

На посівах озимого ріпаку розпочалося цвітіння, місцями у центральних та північних областях – утворення перших стручків. Висота ріпаку на фазу «цвітіння» становила від 34 до 107 см, густота посівів – від 15 до 104 рослин на 1 м2.

Стан посівів переважно задовільний та добрий.

На окремих полях Херсонської області відзначалося пожовтіння листя нижнього ярусу, на Дніпропетровщині – слабке формування репродуктивних органів.

Ячмінь

Упродовж декади в ярого ячменю утворювалися сходи, третій листок, вузлові корені та тривало кущіння, в окремих районах південних областей розпочалося утворення нижнього вузла соломини. Висота рослин на фазу «третій листок» становила від 7 до 16 см, густота посівів – від 245 до 445 рослин на 1 м2.

На окремих площах Запорізької області відзначено ураження посівів ячменю хворобами, у Харківській області – сільськогосподарськими шкідниками. Пожовтіння листя від засухи подекуди спостерігалося у південних областях.

Овес

У вівса та пшениці відзначалося утворення вузлових коренів, третього листка та кущіння. На пізніше засіяних площах спостерігалося проростання зерна та утворення сходів, у північних областях ще тривала сівба.

Стан рослин, що зійшли, переважно добрий та задовільний.

Упродовж декади тривала сівба кукурудзи, на раніше засіяних площах відзначалося проростання зерна та утворення сходів.

Ярові культури

Розпочалася сівба гречки та проса.

Упродовж декади у гороху спостерігалися сходи та поява третього листка. Стан посівів гороху, що зійшов, переважно добрий.

Тривала сівба сої та цукрового буряку. На раніше засіяних полях відзначалися сходи.

На півдні Одеської області відзначалося пожовтіння листя від засухи.

Упродовж декади тривала сівба соняшнику. На раніше засіяних площах з’явилися сходи, місцями у південних областях спостерігалася поява другої пари справжніх листків.

На окремих площах південних та центральних областей відзначалося непроростання насіння протягом 15-16 днів через засуху.

Трави

Упродовж декади тривало формування рослинної маси багаторічних трав.

У південних областях відзначалося пошкодження посівів люцерни с/г шкідниками та пожовтіння листя від засухи.

Нагадаємо, МЕРТ планує включити гречку у форвардні закупівлі 2020 року.




Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: