НОВИНИ

В Україні обвалилася ціна на яблука

15.09.2020 14:02
Apple-Fruit-Wallpaper-Free-y5Ezc-1200x750-13520

У перші дні осені ціни на українські яблука знизились щонайменше у півтора рази. І це найнижчий показник за останні 5 років. На гуртовому ринку «Шувар» (м. Львів) популярні сорти яблук продаються за 10-15 грн/кг, тоді як у перший день осені ціна на них складала за 18-20 грн/кг. Про це повідомляє info.shuvar, пише agronews.ua.

«Є два фактори, які вплинули на таке різке падіння ціни: хороший урожай яблук та доволі висока ціна на старті сезону. У першій декаді вересня на гуртовому ринку «Шувар» реалізовано 1,25 тис. т яблук, це на 19% більше порівняно з минулим роком. Зараз українські аграрії збирають осінні сорти яблук, які мають невеликий термін зберігання, тому пропозиція збільшується, а ціни знижуються», — розповідає керівник департаменту «Аналітика» гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.

Водночас у попередні 5 років у цей період яблука продавались за ціною 8-10 грн/кг. Винятком був 2018 рік, коли яблука на «Шуварі» продавались по 4-5 грн/кг.

Аналітики ринку «Шувар» не виключають, що ціни на яблука у цьому сезоні можуть бути нижчими. Водночас ситуація на ринку імпортних фруктів може підтримати ціни української продукції.

«Курс гривні знижується, тож імпортні фрукти дорожчають. До того ж не зрозуміло, як імпортери будуть працювати в умовах карантину: чи буде внутрішній ринок відкритим для іноземних фруктів у сезон великого імпорту, який починається у жовтні. Все це говорить про доволі непогані перспективи створення міцних стосунків між українськими виробниками фруктів та трейдерами. Втім на імпортозаміщення можуть розраховувати тільки ті фермери, які можуть запропонувати українським трейдерам фрукти, якість яких не відрізняється від якості імпортної продукції. Таких фермерів в Україні з кожним роком стає все більше», — відзначає Тетяна Гетьман.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: