ВАЖЛИВО

В Україні буде створено національний кластер з виробництва та переробки фундука

11.09.2020 16:04
funduk-30307

В Україні ініційовано створення Національного кластеру з виробництва фундука, який через кооперацію агровиробників та організацію 3 великих переробних центрів, сприятиме просуванню українського горіха на світовому ринку. Про це повідомив президент ВГО “Українська горіхова асоціація” Геннадій Юдін, пише agronews.ua.

З цього приводу за загальним “круглим столом” вперше зібралися керівники найбільших промислових садів фундука в Україні.

Продавати за безцінь невигідно

“Фундук з промислових садів України, можливий для подальших системних поставок великими оптовими партіями, став несподіванкою для світового фундукового ринку. Це практично першими оцінили турецькі торговці, які вже давно з успіхом витягають з України по дешевим цінами горіх волоський, що збирається по домашнім подвір’ях і скуповують у населення. Згідно з даними українського Держстату, Туреччина кілька останніх років є експортером №1 українського горіха. І тому, вже сьогодні до власників багатьох фундукових садів почали надходити пропозиції зі скупки фундука в шкаралупі. Здавалося б – ось і добре! Збут постійний і гроші відразу за проданий фундук в шкаралупі. Але це насправді не вигідно аграріям України”, – вважає президент УГА Геннадій Юдін.


Щоб визначити подальшу стратегію в позиціонуванні українського фундука, УГА зробила аналіз світових тенденцій на ринку, грунтуючись на аналітичних даних ІТС (International Trade Centre).

Виявляється, що обсяг світового експорту фундука в шкаралупі в 7-8 разів менший, та й ціна фундука в шкаралупі більше ніж у 2 рази нижча, ніж очищеного. А якщо говорити про внутрішні потреби кондитерської промисловості України, то аналіз ряду останніх років (за даними Держстату) свідчить про те, що Україна щорічно імпортує більше однієї тисячі тонн (за 2019 р. -1289 т за ціною 5,48 дол.США / кг) фундука без шкаралупи і зовсім не імпортує фундук в шкаралупі (за 2019 р. всього 29 т за ціною 2,18 дол.США / кг)

“Неважко здогадатися, чому відразу виник такий інтерес до покупки нашого фундука. Купив тут (в Україні) за низькою ціною фундук в шкаралупі, експортував до Туреччини (адже поруч) і продав назад в Україну, але вже з хорошою маржинальністю! І знову згадуються підсумки всесвітньої виставки в ОАЕ. Якщо ніхто на світовому ринку фундука раніше не сприймав Україну як потенційного гравця, не припускаючи про її зростаючий промисловий потенціал садів з якісним сортовим складом, то чому зараз нам не використовувати цю можливість з вигодою для України, для фундуководов?”, – озвучують проблему в асоціації.

Вихід – в кооперації

Український фундук на світовому ринку не має «шлейфу сумнівної якості», яким зарекомендував себе горіх волоський, зібраний з лісопосадок і домашніх садів. Для того, щоб створити «нове обличчя» на світовому ринку якісному сортовому волоському горіху, який росте в промислових горіхових садах, необхідний не один рік постійного ребрендингу.

Сортовий фундук навпаки – практично весь росте в промислових садах, як у дрібних фермерів від одного гектара, так у великих агропідприємствах. Тому потрібна подальша консолідація по формуванню об’єднаної експортної платформи та єдиного експортного бренда фундука, що дозволить більш вагомо виходити на закордонний і на внутрішній ринки з більш масштабними пропозиціями збірної сортовий продукції, вважають фахівці.

Тому, ВГО «Українська горіхова асоціація», як галузева асоціація, стала ініціатором проведення “круглого столу” спочатку у вузькому колі серед першої топової п’ятірки керівників найбільших фундука садів країни.

Варобники заявили про плани створення національного кластеру «Фундук України», як добровільного бізнес-об’єднання, в якому зможуть приймати участь всі фундукові сади, незалежно від розміру їх площ. Всіма учасниками було підписано відповідний Меморандум.

Також вирішено створити 3 переробних центри, які працюватимуть в одному коопераційному ланцюжку для консолідації збірних партій фундука.

Переробка – питання на часі

Головним завданням національного кластеру «Фундук України» стане добровільне залучення промислових садів до участі в створенні консолідованих збірних партій фундука, як екпортованих на зовнішній ринок, так і реалізованих всередині України.

“Кооперація аграріїв давно стала звичним явищем для більшості європейських країн. Однак, українські аграрії зовсім не поспішають об’єднуватися, остерігаючись спільної відповідальності і боячись бути обдуреними своїми партнерами. Подолання існуючої ментальністі – шлях нешвидкий і складний. У цьому дрібним аграріям допоможе вже існуюча кооперація з переробки фундука в шкаралупі”, – закликають в асоціації.

Перші розширені збори учасників національного кластеру вирішено скликати на початку жовтня ц.р. із запрошенням аграріїв і фермерів, які висловлять бажання в ньому брати участь. Про цілі та завдання національного кластеру «Фундук України» більш докладно розповість 15 вересня на першій онлайн конференції Української горіхової асоціації Максим Шейко – Генеральний директор ТОВ «Філберт».

Звичайно, створення поки тільки трьох переробних центрів фундука не забезпечить переробку фундука, який буде виростати в садах. Тому ряд виробничих підприємств, які входять до складу Української горіхової асоціації, вже отримали замовлення на створення нових технологічних ліній з переробки та сушіння фундука.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: