НОВИНИ

Укроліяпром пропонує квотувати експорт українського соняшнику

17.05.2023 13:02
img20180801212434-138403

Асоціація «Укроліяпром» пропонує ввести квотування експорту з України насіння соняшнику. Про це заявив генеральний директор асоціації Степан Капшук, повідомляє Інтерфакс-Україна, пише  agronews.ua.

Як зазначив керівник асоціації, «Укроліяпром» не перешкоджає експорту насіння соняшнику, але пропонує запровадити механізм додаткового збору, зокрема квотування експорту.

«Зараз оптимальний момент для ухвалення урядом такого рішення. Цей механізм принесе держбюджету близько 3 млрд грн, які можна буде спрямувати на виплату зарплат військовим», – наголосив С. Капшук, додавши, що асоціація надіслала відповідні пропозиції прем’єр-міністру України Денису Шмигалю.

Також голова асоціації вважає, що Україні вигідна введена ЄС заборона на імпорт насіння соняшнику до п’яти сусідніх країн, оскільки вітчизняні олійноекстракційні заводи не забезпечені в достатній кількості сировиною і постійно відчувають її дефіцит.

«До війни в Україні налічувалося 108 заводів із виробництва олії. Сумарно вони могли виробляти 24 млн тонн олії, з яких 10 млн тонн – соняшникової. Однак цим підприємствам ніколи не вдавалося працювати на повну потужність через брак сировини, яку Україна експортувала. У найкращі сезони олійноекстракційним заводам вдавалося отримати 19 млн тонн олії», – пояснив голова галузевої асоціації.

Він нагадав, що раніше потенціал українських олійноекстракційних заводів давав змогу виробляти 40-50 тис. тонн олії на добу.

«Але через воєнні дії в Україні перестали працювати близько десятка великих операторів, тому щодня заводи виробляють лише 35 тис. тонн олії», – додав С. Капшук.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: