НОВИНИ

Україну очікує рекордний врожай ріпаку

09.05.2023 15:11
ripak

Виробництво ріпаку в Україні знову може досягти рекордних показників, як і минулого року. Згідно з оновленою оцінкою ІА «АПК-Інформ», врожай цієї олійної в Україні в 2023 р. може скласти близько 3,5-3,6 млн тонн, пише agronews.ua.

«Не зважаючи на скорочення посівної площі під новий урожай олійної на 9%, збиральна площа, за попереднім прогнозом, може зрости на 8%», – відзначають аналітики АПК-Інформ.
Нагадаємо, що під минулорічний урожай ріпаку було засіяно максимальну за останні 12 років площу – близько 1,5 млн га, але значна частка посівів під олійною постраждала внаслідок бойових дій чи виявилася в окупації. Це майже на 17% скоротило площу, придатну до збирання, підкреслюють аналітики.

За попередніми даними, розширення площ під час озимої сівби восени 2022 р. спостерігалося в центральному регіоні країни, але першість серед областей, ймовірніше, утримають за собою Дніпропетровська та Одеська області.

У той же час експорт ріпаку в сезоні-2023/24 може бути ускладненим на тлі нових ризиків з боку ЄС – не лише в логістичному плані, а й через можливі більш ретельні перевірки якості української сировини.

Крім того, існує вірогідність продовження Європейською комісією тимчасових запобіжних заходів щодо імпорту ріпаку з України, які будуть діяти з 2 травня до 5 червня п.р.

Поки що ці обмеження значно не впливають на ринок, адже основні обсяги експорту олійної традиційно приходяться на серпень-грудень.

Але в новому сезоні це буде серйозним викликом для даного сегменту, тому що 55% від загального експорту даної олійної у липні-квітні 2022/23 МР прийшлися якраз на Румунію, Польщу, Словаччину, Угорщину та Болгарію.

Втім, поки що прогноз АПК-Інформ щодо експорту ріпаку в 2023/24 МР є оптимістичним і складає близько 3,3-3,4 млн тонн (-3% до 2022/23 МР).



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: