НОВИНИ

Українські виробники промислової малини очікують на кращі ціни

27.06.2024 10:08
2

Польща та Сербія разом виробляють приблизно 66% світового виробництва малини для заморожування. За оцінками фахівців, цьогорічний урожай малини в цих країнах може бути на 30-40% меншим, ніж попереднього сезону. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Тим часом представники України на 13 Міжнародній малиновій конференції у Китаї повідомили, що урожай малини в країні має бути на рівні минулорічного. На жаль, через проблеми з електропостачанням окремі виробники орендують або вже зарезервували приміщення для зберігання малини в холодильних компаніях, які працюють у Польщі.

Менша пропозиція цієї сировини в інших країнах Європи, переважно в Польщі та Сербії, означає, що українські виробники цьогоріч розраховують на кращі ціни на промислову малину. Вони також знають, що саме українська малина торік найбільше негативно вплинула на ціни на малину на європейських ринках.

Ціна на якісну малину для заморозки в Польщі цього сезону стартуватиме від 7-10 злотих/кг. Однак очікування виробників набагато вищі, враховуючи витрати на виробництво та прогнозовану низьку врожайність.

У Сербії плантації малини спочатку постраждали від весняних снігопадів, а потім від квітневих заморозків. Тут урожай може бути на 40% нижчим порівняно з 2023 роком і становити лише близько 40 тис. тонн. Початкова цінова пропозиція, надана деякими заводами в Сербії наприкінці травня, становила близько 280 динарів (приблизно 2,2-2,5 євро/кг). Однак багато хто вважає, що протягом сезону ціна зростатиме.

Учасники Міжнародної малинової конференції також наголосили на відсутності запасів замороженої малини сезону 2023 року. Тому припускають, що заводи активно купуватимуть якісну малини для заморожування.

Звичайно, вони розраховують на прийнятну ціну, яка дозволить придбати малину в об’ємі, потрібному для споживачів, тобто великих виробників джемів, соків та йогуртів, які через дуже високі ціни відмовлялися від виробництва малинових консервів, на користь інших фруктів.



Перегляди: 53
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: