ВАЖЛИВО

Українські аграрії активно будують автоматизовані зерносховища, які дозволяють завантажувати на 30% більше врожаю

14.12.2023 11:07
IMG_20231214_095359_831

Зернова криза, зумовлена повномасштабним вторгненням та економічними негараздами, змушує українських аграріїв розширювати площі для зберігання врожаю. Оскільки зерна, через проблеми з експортом, більше, ніж зазвичай, місткими сховищами цікавиться чимало аграріїв. Саме такі, унікальні зерносховища та склади будує українська група компаній «Каркас Груп», до складу якої входять ТОВ «Ангари України» – експерти у сфері будівництва приміщень для зберігання, та ТОВ «БОЕЗ Україна» з унікальними пропозиціями у напрямах сушіння зерна, повідомляє agronews.ua.

Незалежно від того, якого розміру склад, завдяки автоматизації процесу надходження продукції в кожне приміщення вдається завантажувати на 20-30% більше врожаю.

Загалом компанія вже втілила понад 200 проєктів для агробізнесу. Це не тільки зерносховища та склади з автоматизацією, а й промислові склади. Нещодавно компанія «Каркас груп» успішно завершила будівництво зерносховища з автоматизованим завантаженням та розподіленням зерна у Сумській області, Кролевецького району.


Габарити приміщення склали:
– Ширина – 40 м;
– Довжина – 90 м;
– Висота – 15 м.


«Це – перший з двох складів, передбачених проєктом і вже введених в експлуатацію. А до кінця року буде завершена друга черга – також автоматизований склад 50х90 і з висотою у коньку 20м. Бригада вже виконує земельні роботи», – розповідає Борис Миколайович.

Борис Миколайович, директор фермерського господарства

Реалізація фермерами таких проєктів має вагоме значення для економіки України, особливо у період обмеженого експорту та закритих портів. 

Продукція, яка потрапляє до зерносховища спочатку вивантажується фурами у завальну яму.

Далі зерно транспортується одразу у зерносушарку Bonfanti ECOS загальною продуктивністю 1600т/добу.


Після цього норія підіймає зерно вгору на стрічковий конвеєр, завдяки якому воно максимально ефективно розподіляється по складу.

Важливим аспектом цього приміщення стала підпірна стіна висотою 4 метри, яка розрахована для насипу продукції щільністю до 800кг/м3.

«Загалом висота стіни для зерна може досягати 6 м і бути повністю з монолітного залізобетону, або, як у даному випадку, – залізобетонні плити у металевому каркасі, який, додатково утворює «повітряну подушку» між плитою та стіновим профнастилом. Це не дає плиті «тягнути вологу» і, відповідно, промерзати плиті та продукції. Зауважу, що другий варіант – більш цікавий за вартістю.

Загальний обсяг завантаження ріпаку в новому сховищі склав 16 000 тон», – розповідає Артем Лащенко, керівник відділу продажів ТОВ «Каркас груп».

Для такого обсягу зберігання, вкрай важливо спланувати ефективну вентиляцію складу, щоб виключити проростання зерна, підтримувати оптимальний рівень вологості у приміщенні та контролювати температуру всередині насипу.

Монтаж і електроналаштування обладнання вентиляційної системи

«Ми реалізували комплексну проточну вентиляцію. Вона включає автоматизовані витяжні вентилятори та вентиляційні вікна вздовж всього складу з постійним природним притоком свіжого повітря. Це дозволяє усувати зерновий пил під час завантаження зерном та конденсат на покрівлі, особливо у холодну пору року. А за рахунок обшиття каркасу вентиляційного вікна полікарбонатом, забезпечили приміщення денним освітленням. Це дозволяє заощаджувати на електроенергії», – додає Микита Садовий, генеральний директор групи компаній ТОВ «Каркас Груп».

Микита Садовий, генеральний директор групи компаній ТОВ «Каркас Груп»

За словами власників нового зерносховища, рішення та технології, запропоновані проєктувальниками «Каркас груп», дозволили компанії вирішити одразу декілька проблем.


«Поки усі чекають гарної ціни на продукцію, гостро стало питання, куди подіти новий урожай. Тут усе очевидно: або реалізувати зерно за безцінь або швидко розширювати власні зерносховища. Зваживши всі «за» та «проти», зупинились на інвестуванні у наше господарство.

Основною задачею для нас було отримати максимально продумане зерносховище, щоб спокійно насипати під покрівлю і не перейматись за самозігрівання зерна, якщо реалізація затягнеться. Важливо було отримати найбільшу місткість приміщення за адекватні гроші. Так ми і прийшли до підлогових складів від ТОВ «Каркас Груп».

Склад був підключений до зерносушарки та доукомплектований стрічковим конвеєром.

До речі, суттєво пришвидшити будівництво вдалось нам за рахунок того, що частину конструкції компанія почала зварювати на виробництві, а інша бригада у той же час вже виконувала земельно-бетонні роботи» – пояснює виданню agronews.ua Борис Миколайович.

Власний проєктно-інженерний відділ компанії «Каркас груп» допомагає аграріям втілювати у життя будь-які найсміливіші плани та ідеї. Фахівці підприємства мають не тільки чималий досвід, а й власні розробки, які дозволяють підлоговим автоматизованим складам функціонувати на рівні з елеваторами і по праву вважатись фінансово цікавішими у перерахунку на тонну продукції, що зберігається.


✅ Відповіді на будь-яке запитання щодо будівництва новітніх складів для зберігання врожаю можна отримати на сайті групи компаній ТОВ «Каркас Груп» .

Або за телефонами:

+380972260000
  +380970001397



Перегляди: 4154
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: