НОВИНИ

Українська лохина підкорює Європу

08.03.2024 14:08
4

Завдяки надсучасному рівню виробництва у компанії «Нікдарія» мають змогу зосередитися на експорті та успішно працювати навіть у непрості часи. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Висока технологічність виробництва – чинник, котрий впевнено можна визнати одним з найголовніших на шляху до успіху ягідного господарства. Адже застосування сучасних інноваційних рішень дає змогу досягти того рівня якості продукції, який зрештою гідно оцінять і представники українського ритейлу, і закордонні партнери.

Саме такий шлях обрали на відомому підприємстві «Нікдарія», що працює на Житомирщині. Свого часу становлення господарства розпочалося з вирощування лохини. Попри те, що в міру розвитку компанії згодом до асортименту підприємства додали ще кілька доволі цікавих культур, досі левову частку площ займають саме лохинові насадження.

Рік заснування «Нікдарії» – 2016. Однак перші лохинові саджанці на полях висадили 2017 року. Згодом поступово розширювали насадження, купуючи саджанці в Україні та за кордоном. Наразі основною експортною позицією в господарстві є саме лохина. Та, окрім цієї культури, на площах підприємства також вирощують жимолость і спаржу. А цьогоріч спробували проекспериментувати ще й з кавуном та цукровою кукурудзою.

Засновуючи господарство, його власники обрали площі, розташовані віддалік населених пунктів. Тоді належну увагу та зусилля приділили підготовці плантацій, що порожніли впродовж 25 років й за цей час заліснилися на 95 %. Згодом встановили вежу, провели на територію оптоволоконний інтернет та розпочали працювати – одразу ж з прицілом на створення високотехнологічного виробництва.

Зараз територія господарства розбита на квартали, розділені головною дорогою. За кілька років суттєво розбудували інфраструктурний блок. Однак стратегічне планування розвитку господарства довелося переглянути з огляду на важкі часи. Як і в більшості ягідних підприємств далася взнаки пандемія, а згодом – повномасштабна війна, розповідає директор компанії «Нікдарія» Ігор Ніцкевич.

“Відповідно до наших планів, зараз на підприємстві мало би бути близько 300 гектарів насаджень різних культур, проте поки що маємо 160 гектарів. Усі розуміють, що в Україні нині працювати непросто. Тим паче, що важкий період розпочався ще з приходом пандемії. Багато залежить від ресурсів – електроенергії, води. Проте ми все одно експериментуємо, втілюємо певні плани. І згодом, якщо наші сподівання виправдовуються, масштабуємося”, – зазначає Ігор Ніцкевич.

«Нікдарія» – компанія сімейного типу, що позиціює себе як інноваційне й технологічне господарство. На підприємстві не лише постійно впроваджують нові технології, а й охоче діляться досвідом та знаннями з партнерами.

Висока технологічність виробництва впадає в око кожному, хто потрапляє на виробничі потужності компанії. При вході на територію підприємства відбувається біометричний контроль, на полях встановлено систему автоматизованого поливу, діє автоматична лінія сортування ягід. Збудовано й сучасне холодильне приміщення. Однак інноваційний розвиток господарства на цьому не зупиняється.

“Цьогоріч придивлялися до дронів, щоб в перспективі – застосовувати їх для обробітку насаджень. Такий спосіб обробітку нам підходить, проте обходиться це не дешево. Утім, оскільки кадровий голод зараз дається взнаки, до альтернативних варіантів приглядатися варто. Тим паче що роботи в нас вистачає. Утім, максимального плодоношення кущів поки що не маємо, тож у перспективі потреба в працівниках ще зростатиме”, – розповідає директор підприємства.

Щоб забезпечити потреби тимчасових працівників, з якими, до слова, на підприємстві укладають сезонні трудові договори, у компанії вже завершують облаштовувати гуртожиток. Для підвезення людей наймають автотранспорт, котрий курсує за визначеними маршрутами у радіусі 20 кілометрів навколо площ підприємства.

Уважно ставляться й до стану здоров’я працівників, яким подекуди доводиться збирати ягоди в умовах спеки. Тож перед початком сезону усі обов’язково проходять медичний огляд.



Перегляди: 51
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: