НОВИНИ

Українська кукурудза активно дорожчає

19.01.2023 11:11
kukuruza35-1

За даними моніторингу ІА «АПК-Інформ», з початку січня на українському експортному ринку фуражної кукурудзи домінувала підвищувальна цінова динаміка, пише agronews.ua.

Кукурудза залишається найбільш активною експортною культурою (причому за всіма напрямками), що поруч зі стримуванням продажу аграріями на внутрішньому ринку та неможливістю завершення збирання врожаю в країні виступало головним чинником підтримки цін. Зокрема, станом на 12 січня дана зернова в Україні лишалась незібраною на 15% площ. Попри загострення конкуренції з боку бразильської зернової на ринку ЄС, зростанню цін посприяла активізація попиту Китаю, в напрямку якого зернова традиційно йде з премією.

Зазначимо, що різке зниження аналітиками USDA прогнозу світового виробництва та запасів кукурудзи підтримало світові ціни, але його вплив на локальний ринок був вкрай обмеженим. При цьому прогноз експорту кукурудзи з країни підвищено на 3 млн тонн, до 20,5 млн тонн.

Однак деякий тиск на ціни чинило заповнення ємностей зі зберігання та тимчасова зупинка приймання зерна (особливо кукурудзи) деякими терміналами портів Великої Одеси на тлі суттєвого скорочення заходження суден.

Ціни трейдерів у портах Дунаю та Великої Одеси на кукурудзу залежно від умов поставки варіювалися в межах 180-220 USD/т СРТ-порт. Найбільш високі ціни, як і раніше, озвучували одиниці і переважно в портах Дунаю.

Також спостерігалась активізація попиту в порту Констанца (Румунія), де ціни на кукурудзу з поставкою в січні-лютому здебільшого становили 275-280 EUR/т DAP/CIF.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: