ВАЖЛИВО

Українцям масово продають фальсифікат масла небезпечний для життя

13.12.2021 08:30
original

В Україні масово продають фальсифікат масла. Визначити несправжнє можна за ціною. Не варто купувати продукцію, якщо ціна за 250 грамів менша за 50 грн. Про це заявила Голова правління ГО “Споживча довіра” Олена Куликова, пише agronews.ua.

На виробництво 250 г масла витрачають 4 літри молока, закупівельна вартість кожного літра – 10 грн. Щоб зробити таку кількість продукту, необхідно витратити щонайменше 50 грн.

“До цього потрібно додати переробку, додаткові процеси, прибуток підприємства, ритейлера. Тому навіть економ-варіант масла не може коштувати менше за 50 грн, або близько цієї ціни”, – говорить експертка.

За її словами, фальсифікат масла загалом – це продукт, у якому тваринні жири замінені жирами не тваринного походження. Серед них можуть бути рослинні жири (пальмові, кокосові, соняшникові). Таке масло з рослинних жирів називається спредом і воно навіть корисне деяким віковим категоріям, яким шкідливі тваринні жири. Але трапляються в маслі жири, які отримано штучним шляхом, безпека яких викликає сумніви.

“Фальсифікувати масло якісними рослинними жирами не завжди вигідно, – каже Куликова. – Тому фальсифікат роблять із відхідних жирів тваринного походження. Це все переробляється, і вже ці нові жири, які промисловість наша створює, потрапляють у масло. Тут уже йдеться про безпеку. Навіть лабораторії не завжди можуть визначити походження цих жирів. Яку шкоду завдасть організму вживання такого масла – ніхто не знає”.

Також у неякісному маслі, як і у всій молочній продукції, періодично трапляються антибіотики. Якщо людина часто споживає продукцію із залишками антибіотиків, вона стає не чутливою до них. Коли потрібні антибіотики для лікування – вони можуть не вплинути на організм.

За словами Куликової, зараз ринок масла контролюють замало, планові перевірки – формальні. Тому на ринку чимало фальсифікату. Скільки його, експертці сказати складно, адже ситуація залежить від цінового сегменту. Зараз вони з колегами перевіряли масло преміум-класу з жирністю понад 80%. Але навіть серед нього, за словами Куликової, близько 20% – фальсифікат. Якщо ж брати дешеве масло з ринку – там відсоток буде набагато вищим.

Читайте також: Мережа продуктових магазинів АТБ почала торгувати безкоштовними пакетами.



Перегляди: 36
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: