НОВИНИ

Україна збільшила імпорт добрив

19.12.2021 14:17
udo_3

За підсумками листопаду 2021 року, експорт азотних добрив з України становив 105 тис. тонн на суму $62 млн. Про це повідомляє пресслужба УКАБ, посилаючись на дані Державної митної служби України, пише agronews.ua.

Поставки відбувалися до Румунії, Болгарії, Аргентини, Італії, Угорщини та деяких інших країн. Найбільше було відправлено за кордон карбаміду – 63 тис. тонн. Також було експортовано 25,5 тис. тонн карбамідо-аміачної суміші (КАС) та 16 тис. тонн вапняково-аміачної селітри (ВАС).

Згідно даних Держмитниці,  КАС було експортовано за середньою ціною $317/т, тоді як його вартість на внутрішньому ринку України в цей період становила не нижче  $600/т без ПДВ. Таким чином, це може бути свідченням демпінгового експорту дефіцитного товару.

«Ціни на азотні добрива за 2021 рік зросли в 3 рази, в першу чергу  через здорожчання вартості природнього газу. В результаті на світовому та українському ринку очікується певний дефіцит азотних добрив. У відповідь на це деякі країни виробники азотних добрив почали обмежувати експортні поставки, визначаючи пріоритетом забезпечення своїх внутрішніх ринків, зокрема сільськогосподарських виробників», – розповідає Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ.

Разом з тим,  за минулий місяць імпорт азотних добрив в Україну становив 275 тис. тонн на суму $136 млн.

«Такий обсяг імпорту значно перевищує показники попередніх місяців і зумовлений високою вартістю добрив на внутрішньому ринку України, а також певним дефіцитом азотних добрив на фоні надзвичайно високої вартості основної сировини для їх виробництва  та стримуванням продажів вітчизняними виробниками», – пояснив експерт.

Найбільше Україна імпортувала аміачної селітри – 82 тис. тонн, карбаміду – 70 тис. тонн, карбамідо-аміачної суміші (КАС) – 55 тис. тонн, безводного аміаку – 37 тис. тонн та сульфату амонію – 29 тис. тонн. Основними постачальниками азотних добрив в Україну в минулому місяці стали: Білорусь,  Узбекистан, Російська Федерація, Казахстан, Польща, Болгарія, Литва, Грузія, Латвія та Туркменістан.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: