НОВИНИ

Україна не готова експортувати зерно через білорусь

08.06.2022 08:05
original-2cc

Україна не готова розглядати питання експорту зернових культур через білорусь. Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час спілкування з журналістами, повідомляє «Інтерфакс-Україна», пише agronews.ua.

«Щодо білорусі: ця інформація відкрита. Нам пропонували їхати через білорусь залізницею (експортувати зерно, — Ред.). Ми навіть розуміємо, який обсяг. Але ми розуміємо, для чого нам це пропонували. Ми поки що не готові йти за цим форматом і допомагати нашим »дружнім« сусідам», — заявив Зеленський.

Крім того Президент зазначив, що ні його, ні міністра закордонних справ України Дмитру Кулебу не запросили на зустріч в Анкарі 8 червня, на якій, зокрема, розглядатимуть питання чорноморського судноплавства та на якій буде міністр закордонних справ рф Сергій Лавров.

«Мене не запрошували. міністра закордонних справ на сьогодні не запрошували», — сказав Зеленський під час спілкування з журналістами.

За його словами, він обговорював із президентом Туреччини Реджемоп Таїпом Ердоганом серед інших і питання посередництва турецької сторони щодо розблокування українських портів.

Володимир Зеленський, Президент України

«Для нас важливим є те, що ми готові випускати зерно… Для нас важливо, щоб був безпечний коридор із кораблів — щоб той чи інший флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивезення цього зерна. Ось і все. І тут ми говорили і з Британією, і з Туреччиною, Туреччина зараз знаходить формат, як нам надати гарантії…Деталі їхньої зустрічі мені невідомі поки що».

Президент також повідомив, що переговори щодо вивезення зерна тривають з ООН, а також з країнами Балтії та з Польщею —  про вивезення залізницею, проте цей напрямок не є пріоритетним через великі терміни постачання. Через одеські порти, за його словами, Україна може вивозити 10 млн т зернових щомісяця.

На запитання, за яких умов Україна може піти на розмінування узбережжя одеських портів і хто має бути гарантом, щоб українська сторона на це пішла, він відповів: «Вважаю найміцнішою гарантією — це наше відповідне озброєння, яке буде розміщене в регіоні, розблокування того чи іншого коридору до порту вивезення зерна».



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: