Уряд України затвердив критерії ризику санітарного благополуччя населення. Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
“Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1164 затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення”, – йдеться у повідомленні.
Зокрема такими критеріями є:
- – вид діяльності суб’єкта господарювання станом на будь-яку дату протягом останніх двох років, що передують плановому періоду;
- – провадження діяльності, що може мати шкідливий вплив на середовище життєдіяльності та здоров’я людини;
- – провадження діяльності, пов’язаної з обслуговуванням населення;
- – виникнення гострих кишкових захворювань, спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, отруєнь, неінфекційних захворювань, смерті людини, пов’язаних із діяльністю суб’єкта господарювання;
- – порушення вимог санітарного законодавства, наявність відхилень від гігієнічних нормативів за результатами лабораторно-інструментальних досліджень, проведених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), випуск неякісної, небезпечної продукції;
- – виконання постанов, розпоряджень, висновків, приписів органу державного нагляду (контролю) щодо усунення порушень санітарного законодавства;
- – наявність обґрунтованих звернень та скарг щодо порушень суб’єктом господарювання вимог санітарного законодавства.
Також у постанові визначено періодичність заходів контролю Держпродспоживслужбою у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення:
- – для суб’єктів господарювання, діяльність яких має високий ступінь ризику – не частіше одного разу на два роки;
- – середній ступінь ризику – не частіше одного разу на три роки;
- – незначний ступінь ризику – не частіше одного разу на п’ять років.
Якщо на виробництвах середнього та незначного ступенів ризику порушень під час планової перевірки не виявлено, термін до наступної планової перевірки збільшується у 1,5 раза.