НОВИНИ

Українська сільгосппродукція подорожчає через блокування імпорту

02.01.2019 09:29

Вартість української сільгосппродукції підвищиться у 2019 році через блокування імпорту добрив з РФ. Про це ГолосUA повідомили в ГО «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР).

«Блокування імпорту мінеральних добрив та нарахування простоїв загрожує банкрутством більшості українських компаній-імпортерів добрив. Це призведе до різкого виникнення дефіциту мінеральних добрив і підвищення ціни на них для кінцевого споживача. Це буде наслідком того, що підвищиться собівартість вирощуваної продукції та аграрії будуть фіксувати збитки», – відзначили в прес-службі ВАР.

Також експерти прогнозують, що блокування імпортних добрив змусить українських агровиробників скоротити посіви.

«Ситуація з блокуванням поставок імпортних добрив призведе до зниження конкурентоспроможності аграріїв, вони будуть змушені скорочувати витрати і, зокрема, заробітну плату працівникам, орендну плату за паї, внесення добрив, що істотно зменшить врожаї і погіршить якісний стан родючих ґрунтів. А державний бюджет України недоотримає значні суми надходжень: у грудні поточного року це буде ПДВ з ввезених на митну територію України мінеральних добрив, а надалі такими факторами стануть зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, скорочення фонду оплати праці і доходів пайовиків. Крім того, слід зазначити, що сільськогосподарська галузь має найважливіше значення для формування позитивних показників торгового балансу України і обсягу валютних надходжень», – уточнили аналітики.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: