НОВИНИ

УЗА прогнозує рекордний обсяг українського експорту зернових

13.03.2020 10:32
export6298562630

Як вважає президент Української зернової асоціації Микола Горбачов, поточний зерновий сезон стає для України рекордсменом одразу в кількох “номінаціях”. Пише Інфоіндустрія.

Так, за очікуваннями УЗА, обсяг експорту зернових та олійних з України може досягти 60 млн тонн зернових і олійних.

Зростає також інтенсивність експорту. У 2019/20 МР кілька разів був перевищений показник рівня експорту в 6 млн тонн в місяць, що свідчить про більшу скоординованость дій учасників ринку, логістичних ланцюгів і загальної спрямованості компаній на поліпшення зернової інфраструктури (ж/д, річка, порти тощо).

Серед негативних факторів фахівець назвав наступні.

Найтепліша зима, що обгрунтовано, викликає побоювання з приводу стану посівів наступного сезону.

“Не думаю, що ми зможемо зробити більший експорт в тоннажі, а ось в обсязі виручки – дуже навіть може бути. Звичайно ж, все буде залежати від загальносвітової ситуації, але стан посівів в Україні оцінюється як хороший і є плани, і гроші на проведення весняно-польових робіт (що не може не радувати)”, – каже Микола Горбачов.

У новому сезоні також продовжиться тенденція концентрації обсягів експорту у великих компаній, так як це бізнес капіталомісткий, а доступність до кредитних ресурсів вкрай неоднорідна по всіх країнах.

Україна стоїть на порозі нових правил гри на ринку землі, що також не може принести стабільність в розвивається аграрний сектор економіки країни. У довгостроковій перспективі власники землі повинні стати більш ефективними, ніж на даному етапі, але в період трансформації багато показників, такі як врожайність або використовуванність (землі), можуть виявитися нижче поточних.

“Але немає сумнівів в тому, що наша країна завжди буде грати одну з найважливіших ролей на продовольчому ринку світу, тому нам потрібно краще зрозуміти наших покупців, їх складності та знайти найкращі рішення. Знаючи, який інтелектуальний потенціал задіяний в аграрній сфері України, упевнений, що таке завдання нам по плечу”, – вважає президент УЗА.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: