НОВИНИ

Україна посяде 4 місце в рейтингу найбільших експортерів пшениці

08.12.2019 11:06
ea649c5-5d02af6-prodaga-zerna

У десятці головних світових експортерів збіжжя – злети і падіння. Дехто потерпає від посухи, а дехто збирає піковий врожай і активно відвантажує зернові за кордон. Україна – серед тих, кому поталанило. Очікується, що аграрії лише трохи не дотягнуть до минулорічних рекордних обсягів виробництва кукурудзи. Крім того, цього року українські трейдери готуються посісти четверте місце у глобальному рейтингу найбільших експортерів пшениці.

Пшениця

Традиційно до пулу найбільших глобальних експортерів збіжжя входить десяток країн. Серед них Аргентина, Австралія, Канада, Бразилія, ЄС, Казахстан, Росія, ПАР, США, та Україна. Природно, що їх обсяги виробництва та амбіції трейдерів здатні повністю змінити «пейзаж» світового ринку зерна.

Отже, у своєму звіті за листопад продовольча і сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) знизила обсяг виробництва пшениці у світі у 2019/2020 р. через чергову порцію невтішної інформації щодо стану врожаю на австралійському континенті (там зберігається дефіцит опадів). Через несприятливі погодні умови постраждав і Казахстан.

У сільськогосподарських регіонах цієї країни на початку сезону встановилася вкрай суха погода. Вона призвела до більш масштабних втрат, ніж повідомлялося раніше.

Ці оцінки FAO в цілому підтверджують і в Міністерстві сільського господарства США (United States Department of Agriculture, USDA). Там підрахували, що падіння по казахстанської пшениці складе близько 20% (у порівнянні із результатами минулого року). До речі, місцева влада та аналітики згодні із цією оцінкою, і скаржаться не тільки на зниження врожайності культури у цьому сезоні, але й на низьку якість частини зібраного врожаю.

Що стосується скорочення по австралійської пшениці, то у листопаді, порівняно із жовтнем, в USDA знизили прогноз обсягів виробництва цієї культури на 1 млн т до 17,2 млн т. І це вже трохи менше, ніж у минулому сезоні. Але ж ще місяць тому вважалося, що, незважаючи на посуху й падіння виробництва, австралійцям вдасться зберегти торішні обсяги. Також через посушливу погоду американці знизили на 500 тис. т. прогноз виробництва пшениці в Аргентині, тим не менш, воно все ще залишається рекордним.

А хороші новини про зростання обсягів виробництва пшениці приходять із ЄС, Росії та України. В USDA підкреслюють, що вони більш ніж компенсують скорочення по Австралії та Аргентині. Так, відповідно до оновлених результатами посівної, прогнози сумарного врожаю-19/20 у країнах ЄС підвищені до 153,0 млн т, в Росії до 74,0 млн т (це найбільшій врожай пшениці у світі), в Україні до 29 млн т. Відзначимо, що для ЄС зростання в порівнянні з обсягами минулого сезону складе майже 16 млн т, для України – майже 4 млн т, для РФ – до 3 млн т.

Відзначимо, що, згідно із логікою аналітиків USDA, зростання виробництва пшениці у деяких основних країнах- експортерах автоматично спричинить за собою і збільшення експортних відвантажень. Зокрема, очікується, що експорт пшениці із країн ЄС у цьому маркетинговому році збільшиться майже на 25% у порівнянні із попереднім сезоном. Україна, яка теж збирає великий урожай цієї культури, збільшить експорт на 23%. За прогнозами американського Мінсільгоспу, за підсумками 2019/2020 сільгоспсезону ми повинні опинитися на четвертому місці у світовому рейтингу експортерів пшениці після РФ, США і Канади.

Фураж

Як повідомляють у FAO, дефіцит опадів в Австралії спричинив й зниження прогнозів урожаю фуражних культур на континенті, зокрема, мова про ячмінь. В USDA відняли від жовтневого прогнозу виробництва австралійського фуражу 500 тис. т, але отриманий обсяг все ще трохи більше минулорічного. Відзначається погіршення прогнозу по мексиканської кукурудзі (у Мексиці і посуха, і зниження площ під культурою).  Крім того, американські аналітики пишуть про зниження прогнозів по врожайності кукурудзи в Україні (мінус 500 тис. т у порівнянні із жовтневим рапортом). Але ми з вами пам’ятаємо, як у середині цього літа Мінсільгосп США підірвав світовий сільгоспринок новиною про виробництво кукурудзи в Україні на рівні, що перевищує піковий минулорічний показник.

Ще тоді українські аналітики з великим скепсисом коментували це припущення американців. А зараз ми бачимо, як місяць від місяця USDA знижує прогнозовані обсяги цьогорічного врожаю української кукурудзи. І ось, нарешті, у листопаді прогнозується врожай у 35,5 млн т, який вже ближче до реальності, але все ще на півмільйона тонн більше прогнозу українських аналітиків.

Також зазначимо падіння виробництва кукурудзи в США на 19 млн т у порівнянні з минулим сезоном, а також деяке зростання по цій культурі у ПАР і РФ.

Відповідно очікується зниження експорту кукурудзи з США майже на 10% в порівнянні із попереднім маркетинговим роком. До речі, здивує Росія, яка «підірве» експорт кукурудзи у порівнянні із минулим сезоном майже вдвічі – з 3 до 5,7 млн т. На 50% збільшить закордонні відвантаження ПАР – з 1 млн т у 2018/2019 маркетинговому році до 1, 5 млн т у цьому сезоні.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: