НОВИНИ

Україна імпортує 40% необхідного обсягу аміачної селітри

28.08.2020 12:02
191755-2

Україна, будучи країною зі своїми розвиненими хімічними підприємствами, сьогодні до 40% необхідного країні річного обсягу аміачної селітри імпортує. Щорічний обсяг споживаної аміачної селітри становить понад 2 мільйони тонн. Про це повідомляють експерти Українського інституту майбутнього Ілля Куса і Юрій Романенко в доповіді «Чому вчить Україну вибух у порту Бейрута», пише agronews.ua.

“Україна може виробляти весь цей обсяг, але імпортує близько 700 тисяч тонн на рік», – повідомляють автори.

Також експерти зауважують, що найслабшим місцем в питанні імпорту аміачної селітри є українська портова інфраструктура, яка не розрахована на прийом, зберігання і перевалку подібного вантажу.

«Ще десять років тому було складно собі уявити, що ми будемо морем приймати до 40% необхідного країні річного обсягу аміачної селітри. Зрозуміло, що необхідної портової інфраструктури в Україні просто немає. У розпал посівних кампаній через українські порти щомісяця може перевалюватися близько 100 тисяч тонн нітрату амонію. Це продукція, яка заходить до нас з тієї ж Туреччини, Грузії, Румунії, Болгарії. Водночас, майже кожна з цих країн є або країною-прокладкою для російських виробників агрохімії, або підприємства знаходяться в щільній кооперації з російськими компаніями», – пишуть автори доповіді, наводячи в приклад Грузинський «Руставіазот», який знаходиться у власності у російського олігарха Євтушенкова.

При цьому імпортом аміачної селітри, згідно з доповіддю, займаються десятки приватних компаній, яких не «бачить» ні Уряд, ні правоохоронні структури.

Аналітики вважають, що такий стан речей веде до величезних ризиків безпеки, особливо в умовах триваючої війни на Донбасі, і близькості Донбасу і Криму до основних українських портів, на складах яких зберігаються тисячі тонн селітри.

На думку авторів доповіді, Україна може перейняти досвід Туреччини і позбутися залежності від поставок добрив з-за кордону. Для цього держава повинна виступити арбітром і модератором між НАК «Нафтогаз», хімічною промисловістю і АПК.

«Але Україна наполегливо нарощує імпорт добрив, поки та ж Туреччина нарощує їх експорт», – констатують експерти.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: