НОВИНИ

У ЄС зафіксовано кризу українського зерна

29.08.2023 15:17
kriza-ukrajinskogo-zerna-u-yes

У середині квітня 2023 року Польща, а слідом Угорщина, Словаччина та Румунія одноосібними рішеннями заблокували імпорт і транзит української агропродукції до своїх країн, мотивуючи тим, що значна частина зерна залишалася в сусідніх з Україною країнах і знижувала ціни на внутрішньому ринку. Про це повідомляє agroportal.ua, пише agronews.ua.

Згодом профільні міністерства домовились про розблокування транзиту.

Як розвиваються події заборони експорту українського зерна до сусідніх країн ЄС — оновлюємо онлайн????

28 серпня 

✅ Угорщина погрожує розширити заборону на 24 продукти з України

Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив, що його країна з 16 вересня введе обмежувальні заходи на продовольство з України. 

«Якщо ЄС не продовжить заборони на імпорт деяких українських зернових продуктів, термін дії якої спливає 15 вересня, то Угорщина запровадить заборону на імпорт не лише чотирьох продуктів, а й усіх 24 попередніх продуктів задля захисту внутрішнього ринку», — сказав він.

✅ МЗС назвало неприйнятним продовження обмежень у ЄС на українську агропродукцію

Міністерство закордонних справ вважає категорично неприйнятним продовження торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України після 15 вересня.

«Такі односторонні обмеження не відповідають духу і букві Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС», — зазначили у міністерстві. 


25 серпня 

✅ У Польщі запевняють, що п’ять країн ЄС домовились про продовження заборони на зерно з України

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина підтримують продовження заборони ЄС на імпорт українського зерна до цих країн до кінця року.

✅ Угорщина має намір самостійно продовжити заборону на імпорт українського зерна

«Угорщина попросить ЄС продовжити заборону з 16 вересня», — сказав Гергей Гуйяш, додавши, що Угорщина готова знову ввести національну заборону на імпорт, якщо ЄС не продовжить цей захід.


22 серпня 

✅ Польща готова продовжити дію заборони на імпорт зерна з України після 15 вересня

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус вважає, що цію заборону підтримають інші країни-члени ЄС.

«Я вперше чую, що є більше країн, які виступають проти цього. Я говорив з багатьма міністрами з Європейського Союзу на цю тему. Я бачу розуміння, що треба будувати коаліцію. Я переконаний, що Румунія в коаліції», – заявив він.


18 серпня 

✅ Україна тверда у своїх вимогах щодо скасування Єврокомісією односторонніх обмеженнь на український експорт і вважає, що Брюссель має домовитися з Польщею. 

«Ми знаємо, що Єврокомісія не має наміру продовжувати обмеження після того, як їхня дія спливе 15 вересня. Так, є наміри одностороннього запровадження обмежень з боку кількох країн, але це буде порушенням базових правил Європейського Союзу. І ми сподіваємося, що якийсь шлях буде знайдений», — віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

4 серпня 

✅ У Польщі упевнені, що їхню заборону на українське зерно підтримають інші держави

✅ Єврокомісія продовжує інтенсивні переговори з Україною та п’ятьма країнами східної Європи про долю запобіжних заходів щодо імпорту українського зерна, термін дії яких завершується 15 вересня.


31 липня

✅ Польща стоїть на своєму: українське зерно не потрапить до країни після 15 вересня


25 липня 

✅ Франція, Німеччина та Литва висловились проти подальшого продовження заборони на імпорт українських зернових після 15 вересня.

Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав неприйнятними наміри окремих країн ЄС продовжити обмеження Євросоюзу на ввезення українського зерна після 15 вересня.

19 липня 

✅ Польща погрожує закрити кордони у разі відновлення агроекспорту з України у вересні

Міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Угорщини, Словаччини та Румунії підписали спільну позицію щодо продовження заборони на імпорт української агропродукції щонайменше до кінця 2023 року. 


11 липня 

✅ Зернові обмеження ЄС обходяться Україні у $170 млн щомісяця

За оцінкою МВФ, у разі подальших імпортних обмежень, введених окремими країнами ЄС, переорієнтація торгівлі буде ускладнена навіть за збереження можливості транзиту. Таким чином негативний вплив на експорт зернових та незернових продуктів становитиме близько $170 млн щомісяця до середини вересня та зростатиме далі до $270 млн на місяць — якщо обмеження продовжать свою дію, коли почне надходити новий врожай.


29 червня

✅ Президент України Володимир Зеленський очікує, що Європейський Союз із 15 вересня скасує обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції.

✅ Уряд Угорщини запропонував Єврокомісії продовжити заборону на імпорт зернових та олійних культур з України до кінця року, принаймні для кукурудзи та насіння соняшнику.

✅ Міністр продовольства і сільського господарства Німеччини Джем Оздемір виступив проти введення окремими країнами Євросоюзу односторонніх заборон на імпорт сільськогосподарської продукції з України.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: