НОВИНИ

У ЄС відклали голосування щодо імпорту української агропродукції

26.03.2024 12:11
3

Заплановане на понеділок голосування послів країн ЄС щодо правил імпорту української сільськогосподарської продукції відклали на середу, 27 березня. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

“Бельгійське головування (у Раді Євросоюзу – ред.), яке відповідає за пошук компромісів між країнами ЄС та знаходження більшості, перенесло голосування з сьогоднішнього дня на середу, щоб отримати більше часу для переговорів”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Польща та Франція незадоволені компромісом, який було досягнуто раніше переговірниками від Європарламенту та Ради ЄС, та вважають, що бар’єри для імпорту українського продовольства не є достатньо високими. В останні дні вони “зуміли залучити на свій бік інші країни”, зокрема, Угорщину, Словенію, Румунію, Австрію та Італію.

“Це означає, що ці країни на сьогодні не підтримають домовленість в її нинішньому вигляді”, – йдеться у матеріалі.

У середу Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах російської війни. Згідно з нею, тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільгосппродукції до ЄС буде продовжено ще на один рік – до 5 червня 2025 року.

Водночас Європейська комісія “може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вважатиме необхідними, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС”.

За чинним регламентом, “екстрене гальмування” може застосовуватися “для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме – птиці, яєць та цукру”. Депутати Європарламенту домоглися розширення цього списку, включивши до нього овес, кукурудзу, крупи та мед. Вони також добилися від ЄК твердих зобов’язань щодо заходів у разі різкого зростання імпорту пшениці з України. Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги за два попередні роки, тарифи будуть знову запроваджені.



Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: