НОВИНИ

У світі фермери знищують виноградники

18.03.2024 18:18
4

Якщо ви поціновувач вина, ви можете подумати, що не існує такого поняття, як “забагато вина”. Але реальність набагато інша. Виявляється, у світі надлишок вина, і фермери знищують виноградники, які доглядали десятиліттями. Про це повідомляє Firstpost, пише agronews.ua.

Найбільше постраждала Австралія. Її виноградарі знищують мільйони виноградних лоз, і ще десятки мільйонів доведеться вирвати. Перевиробництво викликає занепокоєння; воно обвалило ціни на виноград і тепер загрожує засобам до існування виноградарів і виноробів. Але це стосується не лише Австралії.

У всьому світі спостерігається падіння споживання вина. Найшвидше скорочується попит на дешевші червоні вина, які є найбільшим продуктом Австралії. Згідно з останніми даними, в середині 2023 року п’ятий за величиною експортер вина у світі мав у сховищах понад два мільярди літрів, або близько двох років виробництва, згідно з повідомленням Reuters.

Частина вина псується, і власники поспішають позбутися його за будь-яку ціну. Іншим не залишається нічого іншого, окрім як знищити лози.

Минулого року австралійський виноградар Тоні Таунсенд знищив половину свого 14-гектарного виноградника. Поля здорові, але він вважає, що втратив би близько 35 000 австралійських доларів (19 рупій), щоб зібрати з них урожай.

“Мені подобалося працювати у виноробній галузі, але продовжувати в тому ж дусі було просто економічно невигідно”, – цитує Таунсенда агентство Bloomberg.

Він живе в Ріверленді, регіоні Південної Австралії, який виробляє близько третини винограду в країні.

Виноградар у четвертому поколінні Джеймс Кремаско, який має виноградники поблизу південно-східного міста Гріффіт, поділяє подібні погляди.

“Ми не можемо так довго продовжувати вирощувати урожай і втрачати на цьому гроші”, – сказав він в інтерв’ю Reuters, спостерігаючи, як жовті екскаватори з гуркотом викорчовують ряди виноградників, посаджених його дідом.

Падіння почалося у 2020 році. Зростання витрат, спричинене COVID, та китайські тарифи призвели до збільшення пропозиції та зниження цін у країні, повідомляє Bloomberg.

Близько двох третин винного винограду Австралії вирощується в зрошуваних внутрішніх районах, таких як Гріффіт. Але зараз вони відчувають труднощі, оскільки попит падає, а незібраний виноград залишається зморщеним на лозах.

“Таке відчуття, що закінчується ціла епоха”, – каже Ендрю Калабрія, власник виноградників у третьому поколінні та винороб компанії Calabria Wines, – Важко дивитися у вікно і бачити купу бруду на лозі, яку знали завжди. Виноробам важко дивитися у вікно і бачити купу бруду замість лози, яка була там стільки, скільки вони себе пам’ятають”.

Неподалік залишки 1,1 мільйона лоз, які колись складали один з найбільших виноградників Австралії, складені в купи покрученої та потрісканої деревини.

Найбільше постраждало червоне вино. У таких регіонах, як Гріффіт, ціни на виноград впали в середньому до 304 австралійських доларів (16 647 рупій) за тонну минулого року, що є найнижчим показником за останні десятиліття, порівняно з 659 австралійськими доларами (36 085 рупій) у 2020 році, свідчать дані галузевого органу Wine Australia, повідомляє Reuters.

Щоб збалансувати ринок і підняти ціни, необхідно вирвати до чверті лози в таких районах, як Гріффіт, сказав Джеремі Касс, голова фермерської групи Riverina Winegrape Growers.

За підрахунками Reuters, зробленими на основі даних Wine Australia, це знищить понад 20 мільйонів лоз на 12 000 гектарах (30 000 акрів), що становить близько восьми відсотків від загальної площі виноградників Австралії.

Однак багато виноградарів все ще не бажають висаджувати лозу. Вони втрачають гроші, але є надія, що ситуація на ринку зміниться.

Однак Австралія не самотня у своїх стражданнях.

Каліфорнія наразі переживає “один з найгірших дисбалансів попиту та пропозиції, який ми спостерігали за останні 30 років”, – цитує агентство Bloomberg Стюарта Спенсера, виконавчого директора Комісії з винограду Лоді в Центральній долині.

За словами Хосе Луїса Бенітеса, генерального директора промислової групи Federacion Espanola del Vino, в Іспанії спостерігається надлишок пропозиції червоного вина Ріоха. Однак попит на біле вино є високим, йдеться у звіті.

Фермери “матимуть проблеми через один-два роки, тому що ви не можете перетворити червоне вино на біле”, – сказав він агентству Bloomberg.

Минулого року французький уряд оголосив, що виділить 200 мільйонів євро (1 810 рупій) на знищення надлишків виноробства, щоб підтримати виробників, які зазнають труднощів, і підтримати ціни. Він пообіцяв відправити вино на переробку на етанол.

Постраждали кілька основних виноробних регіонів Франції, зокрема, регіон Бордо. Падіння попиту на вино призвело до перевиробництва, різкого падіння цін і серйозних фінансових труднощів для кожного третього винороба в регіоні Бордо, за даними місцевої асоціації фермерів, повідомляло минулого року агентство AFP.

Чилі також є ще одним великим виробником вина, який бореться з надлишком пропозиції.



Перегляди: 11382
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: