НОВИНИ

У портах Великої Одеси зберігається критичне скорочення кількості суднозаходів під завантаження

17.03.2023 17:15
v-portu-odesa

У лютому на вхід до портів Великої Одеси під завантаження українською агропродукцією Спільним координаційним центром (СКЦ) у Стамбулі було проінспектовано тільки 71 судно. Це на 17 суден менше, ніж у січні. Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України, пише agronews.ua.

Відзначається, що така негативна динаміка є наслідком системної деструктивної політики росії, яка направлена на гальмування інспекції суден у територіальних водах Туреччини. 

«Зокрема, всі сторони СКЦ, у тому числі рф, узгоджують проведення від 9 до 12 інспекцій на добу. Однак російські інспектори без пояснення причин виконують не більше 6. Після цього російські інспектори припиняють роботу, унеможливлюючи роботу інспекторів Туреччини ООН та України. Окрім цього, стала системною зупинка інспектування після 15:30, хоча офіційний робочий день інспекторів триває протягом світлового дня», — йдеться в повідомленні. 

Також вказується, що російська сторона, всупереч процедурам СКЦ, вимагає перевірки суднових документів, які не мають жодного стосунку до предмету самої перевірки. Таким чином рф затягує тривалість інспекції судна. 

Таким чином, в лютому проведено лише 149 інспекцій (у січні 173) за запланованих 296. Тенденція зберігається і в березні, коли йдуть перемовини щодо пролонгації дії «зернової ініціативи». 

Окрім цього, результатом таких дій є стабільна черга суден (від 120 до 140), а українські порти стикаються з проблемою дефіциту нового флоту під завантаження. Сьогодні 86 суден, які прямують під завантаження, очікують інспекцію в територіальних водах Туреччини. 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: