ВАЖЛИВО

У новому уряді Польщі озвучили вимоги аграріїв, які блокують кордон з Україною

30.11.2023 10:07
poslka-ministr-drive-574

Міністр сільського господарства Польщі у новому уряді Анна Гембіцька ініціює зустріч із виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом задля вирішення питання блокування польсько-українського кордону. Про це говориться у повідомленні міністерства у X (Twitter).

Анна Гембіцька провела зустріч із аграріями, які протестують на пункті пропуску «Медика – Шегині».

«Я звернулася до Комісара ЄС Домбровскіса з проханям про зустріч, в якій також візьмуть участь фермери та перевізники, які протестують. Ми не згодні з тим, що їх звинувачують у блокуванні гуманітарної допомоги на кордоні», — зазначила міністр.

Анна Гембіцька зазначила, що боротиметься на рівні ЄС за рішення, яких вимагають аграрії. І додала, що фермери з Підкарпатського регіону висунули три вимоги: субсидії на закупівлю кукурудзи, збереження сільськогосподарського податку на цьогорічному рівні та продовження надання ліквідних кредитів. 

«Ми запропонували фермерам механізм дотацій на кукурудзу в розмірі 1000 злотих на гектар. Ми домовилися про збільшення кредитування в межах кредитів ліквідності на 2,5 млрд злотих. Ми також розробимо такий механізм, який захистить фермерів і не зашкодить муніципалітетам», — додала вона. 

На думку міністра, ситуація на кордоні складна, спричинена війною в Україні, а також безвідповідальною політикою ЄС та його нездатністю бачити проблеми Польщі та інших прикордонних країн.

Водночас лідер опозиційної партії «Громадянська платформа» та кандидат на посаду прем’єра Дональд Туск звинуватив нинішній уряд Польщі на чолі з Матеушем Моравецьким у бездіяльності щодо питання блокування кордону польськими перевізниками, пише PAP.

«Оскільки вони (уряд. — Ред.) удають, ніби призначили справжній уряд, то могли б і удавати, що займаються реальними проблемами. Ця бездіяльність є неприпустимою. Ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси», — заявив Туск.

Він також зазначив, що взявся за розв’язання цього питання уже зараз, а не чекає свого призначення і формування уряду.

За його словами, «з Україною потрібно жити у дружбі, підтримці, але водночас не нехтувати польськими інтересами».

Зазначимо, до Сейм Польщі голосуватиме вотум довіри новому уряду Матеуша Моравецького 11 грудня.


Перегляди: 300
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: