НОВИНИ

У Мінекономіки сподіваються за 10 років розмінувати й повернути у використання 80% угідь

10.08.2023 16:17
112

Україна – потенційно найбільш забруднена держава у світі, тому на розмінування територій потрібно багато часу. Втім, влада має амбітні плани щодо цього. Про це в інтерв’ю Укрінформу сказала очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко, пише agronews.ua.

За її словами, гуманітарне розмінування є пріоритетом після деокупації. Першочергово розміновують критичну інфраструктуру та оселі українців, потім сільгоспугіддя і лише тоді – ліси та воду.

Свириденко зазначила, що для розмінування Україна потребує значних коштів.

“Щоб залучати ще більші обсяги допомоги, потрібен аналог оборонного Рамштайна, але у сфері гуманітарного розмінування. Це важливо, аби ми могли швидко рухатися і за 10 років розмінувати й повернути у використання 80% потенційно забруднених земель”, – сказала чиновниця.

“Це амбіційна мета, для втілення якої ми й об’єднуємо зусилля партнерів”, – додала вона.

За її словами, з урахуванням інтенсивності бойових дій уже зараз можна стверджувати, що рівень забрудненості територій в Україні перевищує світовий досвід.

“Важливо розуміти, що коли я кажу про 80% за десятиліття, маю на увазі обстеження тієї території, яка доступна для виконання робіт. За нашими прогнозами, з потенційно забрудненої території, реально забрудненою може бути щонайбільше 20%. Світовий досвід — 8-15%, але враховуючи інтенсивність бойових дій в Україні, тривалість війни, наші цифри можуть бути вищими. Нам важливо зрозуміти (з деталізацією), де розташовані ці 20% замінованих територій”, – сказала Свириденко.

Свириденко згадала, що як зазначається у звіті Світового банку, для потреб гуманітарного розмінування Україні знадобиться понад 37,5 мільярдів доларів, Україна вже має підтвердження від партнерів, що до кінця року отримає майже 244 мільйони доларів на потреби гуманітарного розмінування.

“Окремо у США нині узгоджують надання до 84 мільйонів доларів на підтримку приватного оператора, який працюватиме в Україні. Також ми відкрили рахунок в межах глобальної ініціативи United24 на гуманітарне розмінування. Збір коштів тільки-но почали, та вже понад 17 мільйонів гривень (в еквіваленті). Ці кошти спрямуємо на закупівлю техніки й обладнання”, – додала вона.

Але, міністерка також звертає увагу на те, що навіть з такими хорошими темпами Україні ще далеко до тих мільярдів, про які говорять у Світовому банку.

“Щоб залучати ще більші обсяги допомоги, потрібен аналог оборонного Рамштайна, але у сфері гуманітарного розмінування. Це важливо, аби ми могли швидко рухатися і за 10 років розмінувати й повернути у використання 80% потенційно забруднених земель. Це амбіційна мета, для втілення якої ми й об’єднуємо зусилля партнерів”, – наголосила вона.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: