АГРОРЕГІОНИ

У багатьох регіонах, в посівах озимини розвиваються хвороби

27.10.2022 13:11
0090998septorioz-listya2

Температурний режим середини жовтня сприяв розвитку та поширенню хвороб у посівах озимих культур. Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби, пише agronews.ua.

Борошнистою росою охоплено 1-5% рослин у Дніпропетровській, Житомирській, Миколаївській, Хмельницькій областях. Септоріозом, кореневими гнилями уражено 1-6, макс. 10% рослин (септоріоз — Миколаївська обл.). Повсюди на ранніх посівах озимого ячменю гельмінтоспоріоз охопив до 3% рослин культури. 

В озимому ріпаку на 1-6, осередково до 15% (Київська, Миколаївська, Черкаська обл.) рослин шкодять несправжні гусениці ріпакового пильщика, хрестоцвіті блішки, капустяна попелиця, подекуди триває живлення білокрилки. Також в посівах культури живляться гусениці різних віків совок, біланів, жуки ріпакового листкоїда.

На 9-48% площ лісостепових та поліських, осередково степових областей 1-6% рослин ріпаку хворіє на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, циліндроспоріоз, білу плямистість, кореневі гнилі.

Також, згідно з даними, відбувається повсюдне переселення мишоподібних гризунів на посіви озимих пшениці, ячменю та ріпаку, 10-45% яких заселені колоніями шкідників у кількості 1-3 у Волинській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Одеській та Тернопільській областях. Значна кількість гризунів знаходиться в незораних землях, зокрема після кукурудзи, соняшнику. Найвірогідніше, в разі не проведення винищувальних заходів у цих угіддях, гризуни переходитимуть в озимину.

В Степу, південному та центральному Лісостепу на незораних полях після збирання врожаю зростає кількість курганчикової миші, яка зелених рослин майже не споживає, проте харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: