НОВИНИ

У 2023 році експортна виручка агросектору України скоротилась

04.01.2024 07:01
money

За попередніми оцінками асоціації Український клуб аграрного бізнесу, у 2023 р. Україна експортувала 67,5 млн тонн агропромислової продукції, що на 15% перевищує аналогічний показник попереднього року. Водночас річна експортна виручка становить $21,9 млрд, що на 8% менше показника 2022 року, повідомила пресслужба УКАБ.

Як зазначили в асоціації, минулий рік був одним із найскладніших в історії країни, в тому числі й щодо експортних відвантажень. Українські аграрії мали безліч перешкод для здійснення експорту, в т.ч.:

  • гальмування російською стороною роботи «зернового коридору», який працював з липня 2022 р., а потім його припинення та блокування будь-якого морського експорту;
  • руйнування інфраструктури морських портів Одеси та річкових портів Дунаю російськими військами;
  • заборона експорту і навіть транзиту сусідніми європейськими країнами;
  • блокування пропускних пунктів на кордоні з деякими сусідніми європейськими країнами тощо.

«Незважаючи на ці обмеження, експорт продукції АПК збільшився в натуральному виразі у 2023 році. Однак експортна виручка скоротилася через зниження цін майже на всі види агропромислової продукції в порівнянні з попереднім роком (2022 рік був роком максимально високих цін на продовольство у світі)», – підкреслюється в повідомленні.

При цьому в УКАБ вважають, що поточного рівня експорту недостатньо для вивезення врожаю 2023 р.

«При збереженні обсягу експорту, який ми маємо на кінець 2023 року, є ризики, що в Україні до початку наступного збирання врожаю залишаться значні перехідні залишки (в першу чергу зернових культур)», – прогнозують експерти.


Перегляди: 76
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: