НОВИНИ

Туреччина заблокувала засоби захисту рослин для України

06.04.2022 06:02
6515

З 24.02.2022 в морських портах Туреччини залишаються заблокованими препарати для захисту рослин, які прямували з-за кордону в Україну. Про це повідомляє УкрАгроКонсалт, пише agronews.ua.

Мова йде про обсяг продукції для посівної площі у понад 3 млн га. При цьому велика частина вантажів необхідна українським аграріям негайно.

Проблема є надзвичайно серйозною і стосується кожного українського аграрія. Сьогодні в Туреччині нерухомо стоять вантажі, які належать найбільшим імпортерам та виробникам ЗЗР. Серед заблокованої продукції як готові препарати, так і сировина для їхнього виготовлення в Україні.

Велика частина препаратів повинна застосовуватися в полях вже з 10-15 квітня. Зокрема, заблокований великий обсяг ґрунтових гербіцидів та відповідних діючих речовин, дефіцит яких в Україні сьогодні є рекордним.

Офіційні причини блокування українських товарів турецькою стороною викликають багато запитань, оскільки протирічать міжнародній практиці морських перевезень.

Додатково ускладнюють ситуацію вимоги залучати тільки турецьких перевізників до транспортування вантажів з морських портів. В той же час турецькі перевізники не готові їхати в Україну, оскільки це є для них дуже великим ризиком.

Сьогодні постачальники ЗЗР докладають титанічних зусиль, налагоджуючи ланцюги поставок необхідних продуктів в Україну, оскільки всі порти в Україні зачинені. Однак для цього українські компанії повинні мати можливість забрати свої вантажі з Туреччини.

Розблокування ЗЗР для українських агровиробників можливе на урядовому рівні. Компанії-імпортери та профільні асоціації вже звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України та намагаються спільно активізувати зусилля та погодити із турецькою стороною правила, за якими українські власники вантажів могли би доставити їх в Україну.

Читайте також: Озвучено, де в Україні посилили «сухий закон».



Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: