НОВИНИ

Туреччина анонсувала переговори з росією щодо розблокування портів України

03.06.2022 13:02
Порт-України-920x625

Туреччина проведе переговори з росією щодо відкриття коридорів для вивезення зерна з портів України. Про це розповів міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в інтерв’ю Anadolu, пише agronews.ua.

Він зазначив, що російська делегація на чолі з міністром закордонних справ рф Сергієм Лавровим приїжджає до Туреччини 8 червня.

«Він приїде з військовою делегацією. Ми сядемо з нашим Міністерством національної оборони, військовими та всіма причетними та обговоримо питання (відкриття коридорів — ред.) технічно», — сказав Чавушоглу.

Серед перешкод, що заважають безпечному вивезенню зерна, він назвав мінні загородження біля Одеси, санкції, запроваджені проти російських кораблів у сфері страхування, і неможливість надавати послуги в міжнародних портах.

За його словами, розмінування може зайняти 1-2 тижні, й потрібен механізм перевірки кораблів.

«Україна не хоче, щоб російські військові кораблі заходили в одеські порти. росія також не хоче, щоб кораблі, які перевозитимуть вантажі цим коридором, везли зброю в Україну. Як вони будуть у всьому цьому впевнені? Має бути механізм перевірки», — сказав міністр.

Також Чавушоглу додав, що Туреччина співпрацює з Організацією Об’єднаних Націй з питання відкриття шляхів для вивезення зерна.

«У ООН є пропозиція — створення чотиристоронньої контактної групи, до складу якої входять ООН, Туреччина, росія та Україна. Ми погодилися з цим… Повного консенсусу з цього питання ще не досягнуто», — зазначив він.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: