НОВИНИ

Тепла погода негативно вплинула на загартовування озимини

10.01.2023 14:19
pole3

За даними моніторингу, проведеного фітосанітарними інспекторами Держпродспоживслужби, за аномально теплої погоди в перші дні 2023 р. повсюди в посівах озимих зернових культур та ріпаку в Україні відмічалася слабка вегетація рослин, що негативно впливає на загартовування озимини. Про це 6 січня повідомила пресслужба Мінагрополітики України, пише agronews.ua.

«Рослини потрапили в стресові умови теплового шоку й за короткого світлового дня розпочалися процеси утворення вузлових коренів, що при різкому зниженні температури негативно вплине на виживання рослин, регенерацію, енергію кущіння, наростання вегетативної маси та на формування врожайності в подальшому. Таке явище небезпечне для слабо розвинених посівів озимих», – уточнили фахівці.

Також відзначається, що за вищевказаних погодних умов у посівах озимих зернових культур на 2-4% рослин відмічається розвиток борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневої гнилі. У степових, подекуди лісостепових областях на полях озимих зернових культур, розміщених після стерньових попередників, продовжується слабке живлення личинок хлібної жужелиці, подальший розвиток та шкідливість яких залежатимуть від погодних умов.

«У посівах озимого ріпаку, завдяки коливанню температурних показників та запасу інфекції, прогресують збудники пероноспорозу, альтернаріозу, фомозу, борошнистої роси, осередково бактеріозу (Тернопільська обл.), якими охоплено 1-6, макс. 11-17% рослин (альтернаріоз, пероноспороз – Черкаська обл.). Подекуди в господарствах Тернопільської області в загущених посівах ріпаку на 2-3% рослин відмічено прояв снігової плісняви», – додається в повідомленні.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: