ВАЖЛИВО

Техніка BEDNAR від Тайтен Машинері Україна: оптимальне рішення сезону

20.05.2024 16:36
_Bednar Swifterdisc XO 6000 F 3

Якщо агрегат максимально якісно готує ґрунт до наступних операцій у будь-яких умовах, його можна назвати найкращим.

Мабуть не було ще такого сезону, аби усі операції з обробки ґрунту виконувались вчасно і за оптимальних умов – температури, вологості, кількості і стану рослинних решток тощо. Завжди знаходяться чинники, які ускладнюють життя аграріям. Вирішити проблему можуть ґрунтообробні знаряддя, які здатні працювати у широкому діапазоні умов. У цьому разі фермер може бути впевненим у якості підготовки полів не дивлячись на вплив погодних, організаційних та інших чинників.

Коли йдеться про ефективність, продуктивність і головне впевненість у результаті, одразу на думку приходять  агрегати чеського виробника BEDNAR. Ці машини вже досить широко використовують у великих і малих агропідприємствах України. За роки експлуатації вітчизняні фермери отримали достатньо досвіду, аби поділитись ним із колегами. Тому ми поспілкувались із власниками компакторів BEDNAR SWIFTER та дискаторів SWIFTERDISC, аби дізнатись про особливості роботи цих знарядь у різних умовах.

Коли перший досвід – позитивний

Анатолій Яцун, інженер ТОВ «Кобзаренко Агро», розповів, як познайомився із технікою BEDNAR.

«Наші ґрунти вимагають ретельної підготовки до сівби, тому доводиться приділяти цьому значну увагу», розповідаєАнатолій Васильович. «Зараз ми вирощуємо виключно ярі культури – пшеницю, гречку, сою і кукурудзу. Тому готуємо поля навесні. У якості передпосівного культиватора раніше використовували агрегат українського виробництва, але після одного сезону експлуатації зрозуміли, що потрібної якості він забезпечити не може. Тому використовували для цих цілей 6-метровий дисковий лущильник SWIFTERDISC чеського виробника BEDNAR. Звісно , основною його роботою було лущення стерні після збирання врожаю, але і передпосівну підготовку він виконував добре.

Лущильник працює із трактором CASE IH Puma потужністю 235к.с. За зміну він встигає обробляти не менше 40 га, а щорічне напрацювання знаходиться у межах 600 га. На сьогодні загальний наробіток складає близько 3000 га. Глибину обробки робили різну – до 12 см в залежності від умов і задач. Наприклад, для передпосівної культивації встановлювали глибину 4-6 см, і цього цілком вистачало для підготовки ґрунту. Лущильник досить економічний – витрати палива не перевищували 5-6 л/га. Однак самою головною ознакою і перевагою цього агрегату є якість обробки. Незалежно від стану ґрунту і кількості решток ми завжди отримували ідеально вирівняне поле, без грудок, з оптимальною щільністю верхнього шару. Минулої зими агрегат працював весь січень і грудень. З осені не вдалось підготувати ґрунт через погодні умови, тому вирішили хоча б частково обробити верхній шар, щоб навесні швидко виконати оранку і починати сівбу. Земля промерзла на 4 см, і у таких умовах агрегат відпрацював на відмінно, обробивши 300 га. І навіть після цього лущильник не потребував жодних ремонтів – від початку експлуатації не замінили жодного підшипника.

Коли настав час оновити передпосівний культиватор, я одразу попросив керівництво купити BEDNAR SWIFTER SO. Я бачив роботу цього культиватора у різних господарствах нашої та сусідніх областей, і давно про нього мріяв. Але враховуючи невелику кількість оброблюваної землі швидко оновлювати парк техніки ми не можемо. Довелось почекати, і минулого року компанія Тайтен Машинері Україна запропонувала нам виставкову модель з хорошою знижкою. Вирішили скористатись нагодою та придбали агрегат минулого року. Вже перший сезон експлуатації підтвердив відмінну якість підготовки полів до сівби. Ми працюємо ним на глибину до 6-8 см – в залежності від тих культур, що плануємо сіяти. У вологих умовах, а цієї весни вологи є із надлишком, агрегат показав себе добре: працював без налипання і забивання.

Хочу порадити тим, хто збирається купувати цей агрегат: потрібно одразу брати усі можливі опції, оскільки потім вони все одно знадобляться, але доведеться їх чекати кілька місяців. Ми вирішили спочатку не замовляти задню вирівнюючу планку, але побачили, що вона була б у нагоді. Зараз замовили, але скоріше за все вона приїде в Україну вже після завершення підготовки полів до сівби. Тому працювати з нею будемо вже наступного сезону. Це ж стосується і гідравлічних налаштувань окремих органів – коли поля неоднорідні, оператору доводиться постійно зупинятись, аби змінювати налаштування. Це незручно і займає надто багато часу. А там, де агроном не перевірить, оператор може проїхати і без зміни налаштувань. Постраждає якість обробки, і власник не зможе цьому завадити. Коли ж можна змінювати налаштування кнопкою з кабіни, проблема зникає».

Великі обсяги – не проблема

Анатолій Ляшенко, директор СФГ «ЛАД», поділився власним досвідом експлуатації ґрунтообробних агрегатів BEDNAR.

«Наш перший досвід роботи із техніко BEDNAR був пов’язаний із дисковим лущильником SWIFTERDISC, і був повністю позитивним. Коли виникла потреба у передпосівному культиваторі, серед інших варіантів розглядали модель SWIFTER SO 6000 F від BEDNAR. Побачили, що якість обробки, зручність роботи і надійність обладнання знаходяться на високому рівні, і вирішили придбати саме цей агрегат.

Компактор SWIFTER SO 6000 F працює з 200-сильним трактором, цього вистачає як для простих, так і для складних умов. За день встигаємо обробити не менше  40 га, при цьому витрати палива не перевищують 5-6 л. За сезон встигаємо ним обробити до 1500 га. Зважаючи на чималі навантаження можна сказати, що культиватор надійний. Оператори також задоволені – налаштування тут прості, частина з них змінюється з кабіни трактора за допомогою гідравліки. Враховуючи, що ми вирощуємо широкий спектр культур (ріпак, озиму пшеницю, ячмінь, горох, сою, кукурудзу), культиватор працює як весною, так і восени. Однак не дивлячись на досить складні ґрунтові умови – у підприємстві переважають важкі легкосуглинкові чорноземи, культиватор створює якісний агрофон для майбутньої сівби»

Для будь-яких умов

У передпосівних компакторах BEDNAR моделі SWIFTER значний акцент зроблено на створення максимально рівної поверхні поля і якісної структури ґрунту. Для цього попереду і позаду працюють котки і вирівнювальні планки, які подрібнюють грудки і прибирають нерівності як до, так і після робочої секції лап.

Передня вирівнювальна планка CRUSHBAR має плавне гідравлічне регулювання кута нахилу. В залежності від умов роботи оператор з кабіни може змінювати налаштування, аби забезпечити максимальну якість роботи.

Виробник пропонує різні комбінації котків та робочих органів, аби найкраще відповідати фактичним умовам роботи. На вибір пропонуються три типи змінних робочих секції: з широкими і вузькими плоскорізними лапами, а також із долотопобідними робочими органами Gamma. Завдяки цьому один культиватор здатен виконувати підготовку ґрунту у широкому діапазоні умов.

Після жнив і перед сівбою

Дисковий лущильник SWIFTERDISC є дійсно універсальним знаряддям. Якщо у передній частині агрегату встановити подрібнюючий коток TRASH CUTTER, він здатен якісно обробляти поля після збирання соняшнику, ріпаку і кукурудзи.

Також агрегат впевнено почуватиметься на сильно забур’янених ділянках або на полях, засіяних покривними культурами. Коли ж лущильник використовується для передпосівної підготовки, попереду встановлюється вирівнюючи планка CRUSHBAR з гідравлічним регулюванням. Диски робочої секції мають малий діаметр і обертаються з великою швидкістю, досягаючи неабиякого ефекту перемішування і подрібнення.

Позаду встановлено дворядні котки, які забезпечують кращу стабільність агрегату на високій швидкості у порівнянні з однорядними котками. Рівномірному розподілу ваги лущильника сприяє центральне розташування транспортної вісі. Це «плюс» до безпеки під час транспортування, а також зменшення радіусу розвороту у кінцях гонів.

Додатково виробник пропонує встановлення висівного апарату ALFA DRILL з 400-літровим бункером для дрібнонасінних культур, які можна висівати одночасно з обробкою поля.



Перегляди: 889
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: