АНАЛІТИКА

Світові експерти прогнозують довгострокове зростання ціни на продукти харчування

08.09.2020 12:02
ya-14649

Фундаментальна картина ринку агропродукції говорить про те, що мінливість пропозиції і стабільно зростаючий попит є ідеальним тлом для значних коливань ринку. Зараз ціни на кукурудзу, сою та пшеницю значно нижче, ніж в 2012 році. Погода може спровокувати вибухове зростання ф’ючерсів, адже з тих пір світове населення виросло на 640 мільйонів чоловік. Про це повідомляє аналітик ru.investing Енді Хект, пише agronews.ua.

Історія показує, що під час посівної чи періоду дозрівання зернових і олійних культур їх ринки можуть ставати дуже волатильними, а їх ф’ючерси – рости. Це пов’язано з невизначеністю щодо погоди і її впливом на поставки. Що стосується 2020 року, то ф’ючерсні ринки почали зміцнюватися в середині серпня – в кінці сільськогосподарського сезону.

Листопадовий ф’ючерс на соєві боби нового врожаю зріс з $ 8,6525 (станом на 10 серпня) до свіжого максимуму в $ 9,6950 (4 вересня), додавши 12% менше ніж за місяць.

Грудневий контракт на кукурудзу нового врожаю, в свою чергу, виріс на 13,8%: з $ 3,20 (12 серпня) до $ 3,6425 (31 серпня) за бушель. У минулу п’ятницю цей ф’ючерс торгувався трохи нижче позначки $ 3,58.
Грудневий ф’ючерс на пшеницю на CBOT виріс з $ 4,97 (за станом на 12 серпня) до $ 5,6850 (до 1 вересня), набравши 14,4%. В кінці минулого тижня ціна бушеля складала трохи більше $ 5,50.

Друга причина – напрямок долара США. USD використовується для вираження вартості більшості товарів, і ринки сільськогосподарської продукції не є винятком. Падіння долара зазвичай веде до зростання цін на сировинні товари.

Графік індексу долара США показує, що в березні 2020 року валюта перейшла в “ведмежий” тренд і пробила рівень підтримки на мінімумах вересня 2018 року в 93,395. Падіння долара є фактором підтримки кукурудзи, сої та пшениці.

Нарешті, в кінці серпня Федеральна резервна система США переглянула підхід до таргетування інфляції. Тепер регулятор орієнтується на середній показник. По суті, для того, щоб середня інфляція наблизилася до цільового рівня в 2%, вона повинна перевищити цей рубіж і компенсувати десятиліття слабкості. При цьому центральний банк не буде стримувати зростання шляхом підвищення ставок.

Безпрецедентні вливання ліквідності і урядові програми стимулювання економіки є вкрай потужними драйверами інфляції, яка, в свою чергу, сприяє зростанню цін на сировинні товари. Однак «ключі» від ринку сільгосптоварів зберігає мати-природа.

Ціни на кукурудзу, сою та пшеницю, ймовірно, виростуть через економічні чинники, а погодні катаклізми 2021 року можуть спровокувати ралі, яке підштовхне ціни до нових рекордних максимумів (особливо з огляду на постійно зростаючий попит на продукти харчування).


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: