НОВИНИ

Сучасні технології в агросекторі відкривають нові можливості для ветеранів

23.05.2024 10:30
DSC_5312

Український агросектор стрімко розвивається, не дивлячись на суттєві складнощі внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України. З’являються нові технології які потребують нових навичок. Однією з таких технологій є технологія внесення пестицидів агродронами, яка вже довела свою ефективність на західних ринках.

В Україні цією технологією володіє компанія “AGRONIX”, яка поставляє агродрони та навчає ними користуватися.

Виявилося, що найкращими операторами агродронів стають наші військові та ветерани, особливо ті, хто мали справу з БПЛА під час війни.

Компанія “AGRONIX” створила спеціальні програми з особливими умовами для ветеранів щодо придбання агродронів та навчання. Це допомагає нашим військовим повернутися до цивільного життя та повною мірою застосувати свій досвід. 

“Під час стрімкого розвитку та розширення будь-якої індустрії відкривається нечувана кількість можливостей. Я їх бачу, беру та навчаю інших”, каже власник компанії Микола Черняк.

Одна з історій успіху належить Віталію Карпенко, колишньому військовослужбовцю, який після повернення до цивільного життя знайшов в собі сили та мотивацію повернутися до підприємницької діяльності.

“До початку повномасштабного вторгнення був головою фермерського господарства у Дніпропетровській області. 3 березня 2022 року мобілізувався та проходив службу у в/ч 3033 Національної гвардії України м. Дніпро. Коли комісувався у вересні 2023 року треба було повертатися до цивільного життя, до господарства.”, – розповідає Віталій.

За допомогою гранту для ветеранів від центру зайнятості та підтримки компанії “AGRONIX”, Віталій придбав агродрон та отримав навички з управління. 

“Дізнався від знайомих про Миколу Черняка та “AGRONIX”, про спеціальні умови для ветеранів, тому звернувся саме до нього”, – прокоментував він.

Тепер він не лише успішно вирощує соняшник, зернові та рапс, але й має намір розширити свій бізнес та створити ветеранські бригади, давши можливість своїм побратимам знайти покликання у сільському господарстві.

Другий ветеран, Дмитро Первухін, знайшов своє покликання у керуванні дронами під час служби в аеророзвідці. 

Тим, хто навчився керувати безпілотниками під час війни, відчуваючи постійний стрес та небезпеку, керування агродронами здасться легкою грою” – розповідає Дмитро.

Після повернення до цивільного життя, він вирішив продовжити цю справу. За допомогою компанії “AGRONIX” та їхніх агродронів, Дмитро успішно втілив свою мрію у реальність. Придбав вже 2 агродрони, додаткову техніку, створив бригаду пілотів та зараз надає послуги аграріям. У планах на найближчий рік створити якнайменше 5 бригад та придбати ще 3 агродрони. 

Дмитро бачить велику потребу в операторах агродронів у майбутньому.

“Компанія DJI лідер ринку БпЛА, виробник славнозвісного Mavic, виробляє також і агродрони. Їх програмні забезпечення дуже схожі, тому оператору БпЛА буде легко опанувати нову спеціальність” –  розповів Іван Павліш, військовослужбовець та підприємець, власник агродрона. 

В минулому юрист, Іван перший раз мобілізувався у 2015 році у 53 окрему механізовану бригаду та після повернення у 2016 році вирішив змінити діяльність. Придбав земельну ділянку та почав вести сільське господарство паралельно з юриспруденцією. 

Другий раз Іван мобілізувався 25 лютого 2022 року і саме тоді відкрив для себе БпЛА, тоді ж дізнався про агродрони та їх застосування у сільському господарстві. 

Івана настільки захопила ідея придбати агродрон для свого господарства, що він подався на грант від Українського ветеранського фонду, отримав кошти та звернувся до Миколи Черняка, власника компанії «AGRONIX».

“Велика перевага ветеранів у тому, що вони досить гнучкі, тим, хто пройшов війну буде легко перемикнутися на роботу в полі. Також, віддавши свій обов’язок Батьківщині, ветеран не буде повторно мобілізований, можна бути впевненим, що працівника не заберуть посеред сезону.  Залучення ветеранів до роботи, має бути складовою корпоративної соціальної відповідальності кожного бізнесу, бо це люди, завдяки яким взагалі існує бізнес та країна.”

Повернення ветеранів до цивільного життя та їхня адаптація є найпоширенішим викликом та потребою у наш час. Залучення ветеранів в корисну підприємницьку діяльність є одним з ефективних шляхів до вирішення цього завдання.

“Один з найбільших викликів для ветерана, коли він повертається у цивільне життя – це зайнятися корисними справами та перемикнути свою енергію на конструктивну діяльність і відчувати себе корисним” Сергій “Харизмат” –  офіцер морально-психологічної підтримки ЗСУ.


Перегляди: 57
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: