НОВИНИ

«Стартовий набір» для живлення озимих зернових

06.09.2022 09:09
Autumn, shoots of winter crops of grain

При підготовці до посівної кампанії озимих зернових поряд із надійним захистом рослин необхідно подбати і про забезпечення їх збалансованим стартовим живленням. Фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують агровиробникам провести передпосівну обробку насіння комплексом легкодоступних макро-, мезо- та мікроелементів та стимуляторів росту: адже таке стартове живлення стимулюватиме польову схожість та енергію проростання насіння і ріст та розвиток молодих проростків, поки вони ще не здатні до самостійного споживання елементів живлення із добрив та ґрунту.

«Осінній період, на який припадає посівна кампанія озимих, досить часто буває посушливими, і насіння, потрапивши у ґрунт, під впливом різних стресів не завжди може успішно прорости, а культури – реалізувати свій генетичний потенціал продуктивності, – зазначає керівник напрямку мікродобрив компанії Сергій Адаменко. – Як наслідок, озимі зернові культури не можуть дати добре розвинені однорідні сходи, сформувати розгалужену кореневу систему, виробити підвищену стійкість до стресів, викликаних дефіцитом вологи, неоптимальним рН, ущільненням ґрунту тощо, накопичити достатній вміст цукрів у вузлі кущення та високий вміст зв’язаної води у клітинах, яка не замерзає взимку. Це стає на заваді успішній перезимівлі посівів озимих, їх ранньому відновленню весняної вегетації та активному росту і розвитку, що в подальшому знизить і врожайність. Тому паралельно з протруюванням рекомендується обов’язково провести передпосівний обробіток насіння легкодоступними збалансованими добривами в одному робочому розчині: таким чином ви забезпечите культуру повноцінним збалансованим живленням та стимуляторами росту на ранніх фазах вегетації, а також створите передумови для підвищення енергії проростання та польової схожості насіння, прискорення росту та розвитку кореневої системи та появи дружних однорідних сходів. Крім цього, цей технологічний захід дозволить нівелювати ретардатний ефект від дії протруйників (якщо він має місце) та поліпшити стресостійкість озимих зернових у цілому».

Для передпосівної обробки насіння озимих зернових культур в умовах нинішньої осінньої посівної компанії Сергій Адаменко рекомендує застосувати унікальне легкодоступне добриво зі стимулюючим ефектом Авангард Старт.

Завдяки добре підібраному складу добриво на 3-5% підвищує енергію проростання та на 8-10% – польову схожість насіння. Легкодоступні сполуки фосфору та комплекс інших елементів мінерального живлення сприяють появі однорідних дружних сходів, накопиченню цукрів у вузлі кущіння на рівні 38-40%, підвищенню вмісту зв’язаної води у клітинах, що забезпечує підвищену холодо- і зимостійкість молодих рослин та активне їх відростанню навесні. Амінокислоти та полісахариди добрива стимулюють ріст і розвиток озимих зернових культур на ранніх фенофазах. Крім цього, амінокислоти є основними структурними одиницями білка та відіграють важливу у роль синтезі коферментів – особливо при проростанні насіння. А полісахариди сприяють активізації ґрунтової біоти, стимулюючи швидший ріст і розвиток молодих рослин.

Тож застосування добрива Авангард Старт для передпосівної обробки насіння озимих зернових культур разом із протруйниками – не «данина моді», а важливий технологічний захід, який сприяє формуванню потужної кореневої системи рослин з добре розвиненими бічними кореневими волосками, що активно споживають вологу та елементи мінерального живлення, накопиченню цукрів у вузлі кущіння та зв’язаної води у клітинах рослин.

Водночас озимі зернові культури стають стійкішими до хвороб, низьких і мінусових температур, стресів, що забезпечує успішну перезимівлю та реалізацію генетичного потенціалу врожайності.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: