НОВИНИ

Стало відомо, за яких умов можливий ранзит українського зерна через Білорусь

29.12.2022 15:15
658

Транзит через Білорусь насправді розширив би можливості експорту зерна з України. Але сьогодні це неможливо — як із політичного, так і з економічного погляду.  Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, передає Latifundist, пише agronews.ua.

Через Білорусь пролягають залізничні маршрути до великих литовських балтійських портів — у Клайпеді та Бутингу. В умовах обмеженої пропускної спроможності морського «зернового коридору‎» через необґрунтовані затримки з боку російської сторони, транзит через Білорусь справді розширив би можливості експорту зерна з України.

«Насправді нам дуже важко вірити словам чиновника білоруського МЗС, який запевняє керівників ООН у тому, що для транзиту українського зерна через білорусь жодних перешкод немає. А за якийсь час ми чуємо про пересування територією цієї країни російської військової техніки. Про який транзит можна говорити в цій ситуації?», — зазначає Іван Чайківський.

На його думку, заяви білоруської сторони націлені не стільки на сприяння експорту українського зерна, скільки на пом’якшення міжнародних економічних санкцій, накладених на країну за допомогу рф.

«Білорусь — спільник росії та співучасник повномасштабної військової агресії. Тому на даному етапі будь-яка співпраця України з Мінськом виключена, а пом’якшення накладених санкцій неприпустимо. Я не виключаю, що в майбутньому Білорусь знову стане стратегічним партнером України, як до війни, коли торговельний оборот між нашими країнами перевищував $6 млрд. Але спочатку у Білорусі має змінитись влада, а країна має обрати демократичний шлях розвитку», — повідомив нардеп.

На думку Івана Чайковського, єдиний реальний варіант — організація міжнародного сухопутного коридору на кшталт морського, що також малоймовірно, враховуючи обмежену пропускну спроможність білоруських залізниць.

«Єдина реальна перевага транзиту через Білорусь – відсутність необхідності у перевантаженні зерна на в’їзді до Литви, оскільки на всій протяжності від України до Балтики ширина залізничної колії однакова — 1520 мм. Але це точно не привід для того, щоб поступатися національними інтересами та співпрацювати з посібником рф», — резюмував експерт.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: